Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν στην κοινή γνώμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα δίκτυα ύδρευσης και οι συνέπειες που προκύπτουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την μοναδική – μονοπωλιακή εταιρεία διαχείρισης του νερού στη Ζάκυνθο που είναι η ΔΕΥΑΖ.
Η εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης δεν ήταν η μοναδική αρνητική διαπίστωση των τελευταίων ημερών. Σε εκσκαφές λίγων μόνο μέτρων επί της οδού Φιλικών, βρέθηκαν τρύπες, ρωγμές και εμπλοκές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης – ομβρίων που θα έπρεπε να απέχουν πολλά μέτρα μεταξύ τους.
Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δίκτυα της ΔΕΥΑΖ δεν παρακολουθούνται και δεν συντηρούνται, όπως συμβαίνει με τα δίκτυα άλλων ΔΕΥΑ στη χώρα.
Η παρακολούθηση των δικτύων γίνεται με δειγματοληπτικές εκσκαφές αλλά και με ρομποτικές κάμερες που μπαίνουν στα δίκτυα και διαπιστώνουν τυχόν προβλήματα τα οποία στη συνέχεια αντιμετωπίζουν με παρεμβάσεις.
΄Ενα επί πλέον θέμα που φαίνεται ότι ήδη προκαλεί πολλές συζητήσεις είναι η ακρίβεια των στοιχείων των δειγματοληπτικών μετρήσεων που φέρεται να αποστέλλει στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών, η ΔΕΥΑΖ αναφορικά με την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στα δίκτυα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα στοιχεία που αποστέλλονται δεν συνάδουν με την ποιότητα του νερού που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές στα σπίτια τους.
Εχει διαπιστωθεί ότι το νερό που φτάνει στα νοικοκυριά διαθέτει υψηλή αγωγιμότητα και είναι πλούσιο σε Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγγάνιο και Χλώριο ενώ στις μετρήσεις που αποστέλλονται στην Αθήνα δεν περιέχεται κανένα από τα παραπάνω στοιχεία παρά μόνο το Χλώριο.
Είναι προφανές ότι μετά την τελευταία περιπέτεια με τον ερό οι κάτοικοι της Πόλης απαιτούν μετά από χρόνια ταλαιπωριών, να ξέρουν ότι το νερό που φτάνει στις βρύσες τους, είναι πόσιμο, καθαρό και όχι υφάλμυρο, όπως συμβαίνει στις μέρες μας.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και διαχρονικό σκάνδαλο καθώς με αυτό τον τρόπο η ΔΕΥΑΖ φέρεται να πριμοδοτεί τις εταιρείες διάθεσης εμφιαλωμένου νερού με τους καταναλωτές να πληρώνουν κάθε μήνα ένα μεγάλο ποσό από το εισόδημα τους για πόσιμο νερό παρά το γεγονός ότι η δημοτική επιχείρηση εισπράττει ένα από τα πλέον ακριβά τιμολόγια ύδρευσης πανελλαδικά.
Παλαιότερα είχε δημοσιοποιηθεί ότι τα χρήματα που δαπανώνται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο για προμήθειες εμφιαλωμένου νερού, υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ.
Η διαπίστωση αυτή παρότι πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει επισημανθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχει επιχειρηθεί η συγκάλυψη του με την δικαιολογία ότι η ΔΕΥΑΖ δεν μπορεί να προσφέρει νερό συνεχούς ροής στα δίκτυα. Αυτή η δικαιολογία συνάδει μόνο με την παραδοχή της ύπαρξης διάτρητου δικτύου και όχι δικτύων διασφαλισμένων όπως επιβάλλει η νομοθεσία και η σχετική οδηγία της Ε.Ε. για το θέμα αυτό.
ermisnewsroom