Με μια σεμνή τελετή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου, η Ζάκυνθος υποδέχθηκε με επίσημο τρόπο την προτομή του ήρωα, υπολογαγού Σπυρίδωνα Φραγκόπουλου που έπεσε πολεμώντας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1905.
Την τελετή οργάνωσε ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με τους τελευταίους απογόνους της οικογένειας Φραγκόπουλου που ζουν σήμερα στην Αθήνα.
Στην τελετή χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης, η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, οι Αντιδήμαρχοι Νικήτας Σπίνος και Δημ. Κάνδηλας και οι διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου.
Σε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης εξέφρασε τη χαρά του που κλείνει τη θητεία του με την αποκάλυψη της προτομής ενός ζακυνθινού ήρωα του μακεδονικού αγώνα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου.
Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, Μιλτιάδης Φραγκόπουλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση που ένα όνειρο τους εδώ και δεκαετίες γίνεται πραγματικότητα και ευχαρίστησε για αυτό τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκης και τον Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, Φίλιππο Συνετός που, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του να μεταφέρουν την προτομή στη Ζάκυνθο.
Στη συνέχεια ο κ. Μιλτιάδης Φραγκόπουλος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της Μακεδονίας στις αρχές του περασμένου αιώνα και τον τρόπο που πολέμησε και έχασε τη ζωή του Σπυρίδων Φραγκόπουλος για να τονίσει ότι η προτομή που κατασκευάστηκε με χρήματα του παππού του
και αδελφού του εκλιπόντα αξιωματικού, Δημητρίου Φραγκόπουλου και φιλοτεχνήθηκε από το 1908 για να τοποθετηθεί στη γειτονιά του στη Ζάκυνθο.
Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες στις αρχές του περασμένου αιώνα η Ελλάδα προσπαθούσε να απελευθερώσει εδάφη που ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανών τούρκων και τον ενθουσιασμό που προκαλούσε σε όλη τη χώρα ο αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Υπενθύμισε ότι σε αυτό τον αγώνα πολέμησαν πολλοί άλλοι ζακυνθινοί υπό την ηγεσία του αείμνηστου Αλεξάνδρου Ρώμα για να καταλήξει στην διαπίστωση ότι αποτελεί “τύχη αγαθή” για τον τόπο μας, ότι μαζί με την επιστροφή της προτομής στην πατρώα γη, επιστρέφουν οι μνήμες και οι αξίες ενός άδολου και φλογερού πατριωτισμού που εξέφρασε η θυσία του Φραγκόπουλου στη Μακεδονία.
Στη συνέχεια ακολούθησαν η αποκάλυψη της προτομής, επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφανιών από τις αρχές. Την ευθύνη της τελετής είχες το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου.