Οι τελευταίες έντονες σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν νέο κύκλο ανησυχίας στους κατοίκους της Ζακύνθου και «ξύπνησαν» τις μνήμες του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου του 2018.
Αυτό ωστόσο που τονίζουν οι ειδικοί και μεταξύ αυτών και ο Καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Τσελέντης είναι πως τα σεισμικά αυτά φαινόμενα εντάσσονται στην ακολουθία του μεγάλου σεισμού του περασμένου Οκτώβρη και θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν για αρκετούς μήνες ακόμη!
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- έκανε και μια ακόμη αξιοσημείωτη παρέμβαση σε σχέση με τα τουριστικά καταλύματα του νησιού, υπογραμμίζοντας πως οι νέες αλλά και παλιές κατασκευές θα πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια στους χιλιάδες επισκέπτες μας που περιμένουμε κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
«Το φαινόμενο εξελίσσεται όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Το ρήγμα είναι σχετικά ρηχό και κάπως μεγάλο. Δεν έσπασε μεμιάς, αλλά αντίθετα κάποια κομμάτια έσπασαν και κάποια όχι. Το βορειοανατολικό κομμάτι του ρήγματος δεν είχε διαρραγεί στο σύνολο του, ενώ θυμίζω σε όσους παρακολούθησαν την ομιλία μου στη Ζάκυνθο, πως το νότιο τμήμα του Ρήγματος πάνω στην στεριά, παρουσίαζε μια σωρεία μικρο-ρηγμάτων. Λόγω του σεισμού τα ρήγματα αυτά κινητοποιήθηκαν και αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε τον σεισμό της Παρασκευής μέσα στην ενδοχώρα» ανέφερε ο Καθηγητής συμπληρώνοντας πως τα δείγματα αυτά δεν είναι επικίνδυνα.
«Η μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού επαναλαμβάνω πως θα έχει διάρκεια πολλών μηνών και δε θα έχει μια σταθερότητα. Με άλλα λόγια θα παρουσιάζονται σεισμοί της τάξης των 4 με 4,5 Βαθμών Ρίχτερ, θα ακολουθεί μια πτώση και μετά και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα. Η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό από τα 5 με 5,5 Ρίχτερ είναι σχεδόν αδύνατη. Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μας ανησυχεί» σημείωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επαναλαμβάνοντας πως η περιοχή μας είναι «ζωσμένη» με δίκτυα που παρακολουθούν και καταγράφουν τα μεγάλα ρήγματα, όπως αυτό που γέννησε τον σεισμό του 1953.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να προκαλεί ανησυχία από το συγκεκριμένο ρήγμα.
«Να μη βάζουμε τη ζωή των κατοίκων πάνω από το προσωπικό συμφέρον»
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα φαινόμενα που το τελευταίο διάστημα μας ταλαιπωρούν ο κ. Τσελέντης θέλησε να κάνει μια παραίνεση, υπογραμμίζοντας πως το προσωπικό συμφέρον δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
«Ως σεισμολόγος έχω σεβαστεί όσο κανείς το τουριστικό προϊόν και έχω ρισκάρει και τη θέση μου. Δεν μπορώ να κατηγορηθώ πως προκαλώ πανικό. Ας σκεφτούν οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού πως αν γίνει κάποιος σεισμός και προκληθούν ζημιές σε ένα ξενοδοχείο, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν. Να δοθεί προσοχή σε τριώροφα που κατασκευάζονται σε μια νύχτα ή ξενοδοχεία που γίνονται σε λίγους μήνες και να κάνουν όλοι καλά τη δουλειά τους!» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως δεν κινδυνολογεί και πως οι μηχανικοί του νησιού ξέρουν τη δουλειά τους.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ