Μια σειρά από εκτιμήσεις για τον κορονοϊό και την πορεία του αλλά και οδηγίες προς τον πληθυσμό, κατέθεσε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης, σημειώνοντας πως τα πράγματα φέτος είναι πολύ καλύτερα αλλά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέχουν και να κάνουν το εμβόλιο.
«Αυτό το φθινόπωρο είναι καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα, κυρίως για τον ενήλικο πληθυσμό. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού με σοβαρά κρούσματα και είχαμε περάσει ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα. Να μην ξεχνάμε πως βγαίνουμε από ένα καλοκαίρι με πολύ κόσμο και μετά από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης ο καιρός ήταν πολύ καλός και αυτό βοήθησε να συνευρίσκεται και να συναντάται ο κόσμος. Με αυτά τα δεδομένα και καθώς δεν χρησιμοποιείται καθόλου η μάσκα σαν μέτρο προφύλαξης, να λέμε και πάλι καλά που τα πράγματα είναι έτσι» είπε αρχικά ο κ. Θεοδόσης.
Το φθινόπωρο
Για τα κρούσματα που έχουμε φέτος το φθινόπωρο και για ητν ηπιότητα πλέον της νόσου, ο κ. Θεοδόσης εξήγησε: «Υπάρχουν κάποια περιστατικά στο Νοσοκομείο γιατί αν μολυνθεί ένας μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος και με συνοσηρότητα, τα προβλήματα υγείας του επιδεινώνονται λόγω και του κορονοϊού. Η πορεία που ακολουθούν μετά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο μπορεί να μην είναι και η καλύτερη. Ο κορονοϊός δεν σκοτώνει όπως γινόταν στην αρχή της πανδημίας.
Τότε αρκούσε η λοίμωξη ακόμα και σε έναν υγιή άνθρωπο για να τον φέρει προ τετελεσμένου. Από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει τόσες πολλές μεταλλάξεις που το στέλεχος του κορονοϊού που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (και υπερισχύει στην Ευρώπη) δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο στέλεχος στη Γιουχάν. Η δεινότητά του τώρα έχει μειωθεί» είπε ο γιατρός και στη συνέχεια έδωσε οδηγίες για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Ηλικιωμένοι και επιβαρυμένη υγεία
«Ο κορονοϊός τώρα δεν είναι όπως παλιά, όμως το θέμα είναι ποιός θα νοσήσει και γι’ αυτό λέμε πως πρέπει να προφυλάξουμε κυρίως τους μεγάλους ανθρώπους. Αν έχουν πυρετό πρέπει να κάνουν άμεσα το τεστ και να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν κορονοϊό. Αν ο πυρετός είναι υψηλός πρέπει να γίνει άμεσα εξέταση από το γιατρό.
Κορονοϊός και γρίπη συνήθως εμφανίζονται με πυρετό κατά 95%, δηλαδή είναι ένα συνοδό σύμπτωμα που υπάρχει και μας καθοδηγεί. Είναι δύσκολο να έχουμε κλασικό κορονοϊό και κλασική γρίπη χωρίς να έχουμε πυρετό και μάλιστα πάνω από 38. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα για να δούμε τι έχουμε.
Τώρα πια είναι δύσκολο να έχουμε ασυμπτωματικούς με κορονοϊό» εξήγησε ο κ. Θεοδόσης.
Αναφορικά με τις ηλικίες ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «οι ηλικίες κάτω των 70 χωρίς να πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα (καρδιά, διαβήτη, νεφρά, καρκινοπαθείς κλπ.), αν περάσουν κορονοϊό σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα τον περάσουν ελαφρά και χωρίς επιπλοκές, δηλαδή χωρίς να κινδυνεύσουν να πεθάνουν.
Οι άνω των 70 ετών και με συνοσηρότητα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ξέρουν με ποιούς συναναστρέφονται και να μείνουν μακριά από άτομα που έχουν λοίμωξη. Το λέμε χωρίς να σπείρουμε φόβο και πανικό. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα και δεν υπάρχει φόβος γιατί η πανδημία έχει τελειώσει και έχουμε περάσει στη φάση αποδρομής του κορονοϊού. Ωστόσο κάποιοι άνθρωπο δυστυχώς πεθαίνουν και καλά είναι ο κόσμος να είναι ενήμερος και να μην παίρνουν επιπόλαια τον ιό».
Η μάσκα
Για τη χρήση μάσκας ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «τώρα δεν χρειάζεται να την φοράμε, αλλά κάποια άτομα που είναι ευάλωττα καλό είναι να προσέχουν και ναμην πηγαίνουν γυρεύοντας. Αυτοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό που ξεκινάει καθώς η πλατφόρμα είναι ανοιχτή. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά προαιρετικό, αλλά οι γιατροί το συνιστούν. Αυτό το εμβόλιο είναι για το τελευταίο στέλεχος του κορονοϊού και καλύπτει από 3 έως 6 μήνες. Ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και ο παρόν εμβολιασμός μπορεί μετά από 6 μήνες να μην καλύπτει απόλυτα».
Η γρίπη
Σε ερώτημα για τη γρίπη, ο κ. Θεοδόσης ανέφερε ότι και «εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα ενώ πέρυσι είχαμε το ένα περιστατικό πίσω απ’ το άλλο και μάλιστα είχαμε πολλά χρόνια να δούμε αυτή την εικόνα. Ο κορονοϊός στη μεγάλη του έξαρση κατέστειλε όλες τις άλλες λοιμώξεις. Όταν λοιπόν ο κορονοϊός άρχισε να υποχωρεί και βγάλαμε και τις μάσκες, τότε αυτές οι λοιμώξεις που λέγονται ευκαιριακές, άρχισαν να φουντώνουν. Αυτό έγινε πέρυσι, αλλά φέτος που είμαστε στο 2ο χρόνο άρσης των μέτρων τα πράγματα είναι ηπιότερα».
Τέλος ο κ. Συγούρος Θεοδόσης ανέφερε ότι το εμβόλιο για τη γρίπη είναι διαθέσιμο και ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, ενώ για όσους φοβούνται ακόμα είπε ότι υπάρχουν περισσότερες μελέτες για το εμβόλιο της γρίπης παρά για το εμβόλιο του κορονοϊού. «Αν ένα εμβόλιο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές και το λέω με επιστημονικά δεδομένα, αυτό είναι το εμβόλιο του κορονοϊού. Οι δόσεις που έγιναν ήταν εκατομμύρια και παρακολουθήσαμε όλες τις επιπλοκές. Δεν υπάρχει κίδυνος για κάτι σοβαρό» σημείωσε ο κ. Θεοδόσης.