Για την συμμετοχή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές και την επιλογή που έκανε στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου «Με Αρετή και Τόλμη» μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η υποψήφια Δημοτική σύμβουλος Ευθυμία Μπισκίνη η οποία έδωσε έμφαση στα εργαλεία της ψηφιακής εποχής που πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος και παράλληλα μίλησε για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.
Για την απόφασή της να είναι υποψήφια, η κ. Μπισκίνη δήλωσε: “Η συμμετοχικότητα είναι ένας όρος που αναφέρεται στην ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων σε διάφορες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαδικασίες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποφάσεων που τους αφορούν. Η συμμετοχικότητα προωθεί την ανοικτή συζήτηση, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την καινοτομία.
Η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα κοινά είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας και την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων. Δίνει την δυνατότητα στους δημότες να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την τοπική τους κοινότητα και να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.
Η συμμετοχή μου στον συνδυασμό του κ. Αρετάκη έγινε δίχως περαιτέρω σκέψη. Ο κ. Αρετάκης αποτελεί ένα Δήμαρχο που κατά την δική μου άποψη μόνο εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσει, καθώς προάγει όλα αυτά τα χρόνια την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Έχοντας πάντοτε πρωταρχικό μέλημα το όφελος του τόπου, κατάφερε να παραδώσει ένα «νοικοκυρεμένο» δήμο, ενώ με την ευκαιρία της επόμενης τετραετίας και με Δήμαρχο τον κ. Αρετάκη, η αρχή της διαφάνειας θα παγιωθεί στη συνείδηση των δημοτών.
Για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Δημοτική αρχή το 2024, η κ. Μπισκίνη είπε: “Οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες τα τελευταία χρόνια. Βγαίνουμε από την άλλη πλευρά μιας πολυετούς πανδημίας και γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ η πίστη στους δημόσιους θεσμούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ο κόσμος έχει αλλάξει ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες (και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), όπως και οι προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τεχνολογική έκρηξη των αρχών του 21ου αιώνα αύξησε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, καθιστώντας ευκολότερη από ποτέ την πρόσβαση σε κρίσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, οι δημότες αναμένουν γρήγορες, αποτελεσματικές και υψηλής ανταπόκρισης υπηρεσίες.
Η πανδημία ανάγκασε τους δημόσιους οργανισμούς να επανεξετάσουν ορισμένες από αυτές τις αργές, γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμποδίζουν την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν έχουν αποδεχθεί όλες οι τοπικές κυβερνήσεις αυτές τις προόδους με ανοιχτές αγκάλες.
Και στον σημερινό ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο, οι κάτοικοι έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καθημερινή τους ζωή. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια και συνεργάζονται με νέους τρόπους, από τη συμμετοχή στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό έως την έναρξη ειδικών ομάδων για την κλιματική αλλαγή.
Για τη συμμετοχή των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Μπισκίνη επεσήμανε τα εξής: “Σε όλες τις εκλογές γίνεται πολύ λόγος για την περιβόητη ποσόστωση, τον ελάχιστο δηλαδή αριθμό συμμετοχής γυναικών στον κάθε συνδυασμό. Τα πράγματα από την εποχή των γιαγιάδων και προγιαγιάδων μας έχουν αλλάξει σημαντικά, η γυναίκα έχει σπάσει τα δεσμά, έχει μπει πια στην παραγωγική διαδικασία με ενεργή επαγγελματική δράση, όμως στα κοινά η συμμετοχή της παραμένει ακόμη μικρή.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι γνωστός σε κάποιο βαθμό. Οι εκλεγμένοι άνδρες έχουν ήδη σταματήσει ή περιορίσει σοβαρά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και οι εκλεγμένες γυναίκες μπορούν αναγκαστικά να περιορίσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά κανείς δεν μπορεί να τις απαλλάξει από τις ευθύνες των νοικοκυρών και των μητέρων. Φυσικά, δεν υπάρχει πιο αναχρονιστικό στερεότυπο από το να «αναγκάσει» μια γυναίκα να μπει στην πολιτική για να συμπληρώσει το 1/3 όσων συμμετέχουν.
Ο καταναγκασμός αυτών των νόμων εξαλείφει τον εθελοντισμό, δηλαδή την προθυμία των γυναικών να συμμετάσχουν στην προσφορά και τελικά καθίσταται υποχρεωτική προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο. Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να δίνει σε όλους την ελευθερία επιλογής, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες. Γι’ αυτό ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μου γιατί είμαι μια νέα γυναίκα με όραμα, όρεξη και δεξιότητες.
Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Ίσως είναι λόγω ιδιοσυγκρασίας. Τα μυαλά των γυναικών παράγουν ιδέες, οι ιδέες των γυναικών είναι δημιουργικές, είναι διαφορετικές και απαραίτητες στη δημόσια ζωή και την αυτοδιοίκηση. Μπορούμε να είμαστε πιο συναισθηματικοί, αλλά από την άλλη πλευρά, είμαστε ρεαλιστές στη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων. Είμαστε οργανωμένοι, έχουμε φρέσκες ιδέες, δεν ακολουθούμε την πεπατημένη και έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα”.