Να μάθουν να ζουν με το φαινόμενο των μικρών ή μεγαλύτερων σεισμών, λαμβάνοντας όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, προτρέπει τους κατοίκους του νησιού ο Γεωλόγος και Προϊστάμενος του Τμήματος Σεισμοτεκτονικής του ΟΑΣΠ Σπύρος Λαλεχός και μιλώντας στον -Ε- και για τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε πως τα φαινόμενα αυτά θα υπάρχουν για εκατομμύρια χρόνια, όπως προϋπήρχαν και εκατομμύρια χρόνια.
Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από τους πολίτες να αναζητούν υπεύθυνη ενημέρωση και να μην «υποκύπτουν» σε φήμες ή πληροφορίες που διαδίδονται ανεύθυνα.
«Η Ζάκυνθος βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή στο σημείο όπου η τεκτονική πλάκα της Ευρώπης συναντά την αφρικανική Αυτό συμβαίνει εκατομμύρια χρόνια με σεισμούς που γίνονται καθημερινά, άλλοτε σε έξαρση και άλλοτε όχι και θα συμβαίνει για όλα τόσο. Η Ζάκυνθος έχει αυτό το χαρακτηριστικό, όπως η Νορβηγία χαρακτηρίζεται από τους πάγους και το διάστημα των 6 μηνών με σκοτάδι. Το ζήτημα δεν είναι πότε θα σταματήσει το φαινόμενο γιατί δε θα σταματήσει! Το ζήτημα είναι πως δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα και σε αυτό η απάντηση είναι ο αντισεισμικός κανονισμός, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και ένας προετοιμασμένος μηχανισμός . Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα κάνει ή δε θα κάνει μεγάλο σεισμό. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα έχουμε μεγάλο σεισμό αλλά πως θα προλάβουμε και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Σε πρώτη μοίρα είναι η αντιμετώπιση των αναμενόμενων συνεπειών και έπεται η πρόβλεψη» ανέφερε ο κ. Λαλεχός σημειώνοντας πως η έξαρση ενός σεισμικού φαινομένου δεν υποδηλώνει τίποτα και πως στόχος είναι πως ανά πάσα στιγμή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός.
«Ο κόσμος αντί να …ψαρεύει από το ίντερνετ διαφόρων ειδών παλαβομάρες που καθένας ηθελημένα ημιμαθής αναρτά, καλύτερα να επισκέπτεται τις σελίδες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, της Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ» ανέφερε ο κ. Λαλεχός, που θέλησε να κάνει και μια διευκρίνιση σε σχέση με τις ανακοινώσεις για τα επίκεντρα αλλά και τα μεγέθη που γίνονται γνωστά από τα Επιστημονικά Ινστιτούτου.
«Οι μικρές αποκλίσεις ως προς το επίκεντρο αλλά και τα μεγέθη είναι φυσιολογικές. Είναι τραγική η αντίληψη που υπάρχει ότι μπορεί να μην ανακοινώνεται το πραγματικό μέγεθος αλλά μειώνεται για να μην υπάρχουν αποζημιώσεις! Δυστυχώς αυτή την αντίληψη την συναντάμε συχνά μετά το σεισμό του 1999. Αυτά είναι αστειότητες. Τα μεγέθη ανακοινώνονται και από Διεθνή κέντρα, ενώ η Πολιτεία δεν αποζημιώνει ανάλογα με το μέγεθος αλλά ανάλογα με τις ζημιές. Είναι καλό να υπάρχει πληροφόρηση, αλλά οι πολίτες πρέπει να
την διυλίζουν» τόνισε ο κ. Λαλεχός.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ