Διοικητικές, πολιτικές, ακόμη και ποινικές ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν πίσω από το θάνατο τριών συμπολιτών μας που δεν μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ΜΕΘ αλλά και για το γεγονός ότι οι κλίνες του Νοσοκομείου της Ζακύνθου παραμένουν κλειστές, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε ποιές ήταν οι ενέργειες της Διοίκησης για να βρεθούν κρεβάτια για τους ασθενείς που περίμεναν διασωληνωμένοι, ενώ θύμισε πως όταν τον Απρίλη του 2017, την περίοδο που είχε ανακύψει ζήτημα με τα χειρουργεία, δύο ασθενείς ζήτησαν να διακομιστούν εκτός Ζακύνθου για να χειρουργηθούν, διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελέα.
«Υπάρχει από την πλευρά της Πολιτείας αλλά θα έλεγα και από την πλευρά του Βουλευτή και πρώην Υπουργού το εξής παράδοξο και υποκριτικό. Πριν από δύο χρόνια, όταν διακομίστηκαν δύο ασθενείς που αρνήθηκαν να χειρουργηθούν στη Ζάκυνθο και πήγαν στο Νοσοκομείο της Πάτρας χωρίς κανένα πρόβλημα, ο τότε Υπουργός και σήμερα Βουλευτής, διέταξε την Εισαγγελέα Ζακύνθου να κάνει προκαταρκτική εξέταση για να αποδοθούν ευθύνες. Φυσικά δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Εδώ έχουμε τρεις θανάτους και η διαχείριση των περιστατικών αυτών δε δικαιολογείται. Δεν αναφέρομαι στους γιατρούς και το προσωπικό, που έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και με το παραπάνω, αλλά στις σοβαρές πολιτικές, διοικητικές και ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες που πρέπει να ερευνηθούν , να αποδοθούν και αφορούν τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείες. Τρεις ασθενείς, στην ίδια κλινική και στο ίδιο Νοσοκομείο δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να βρουν κρεβάτι για να κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία τους!» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως αναμένει η Πολιτεία να πράξει τα δέοντα.
Σε διαφορετική περίπτωση άφησε το ενδεχόμενο να γίνει παράσταση στον Εισαγγελέα.
«Γιατροί και προσωπικό έκαναν το καθήκον τους στο ακέραιο! Σύμφωνα με το Σύνταγμα κάθε πολίτης πρέπει να έχει την περίθαλψη που δικαιούνται. Να δεχτώ ότι υπάρχουν προβλήματα για ένα, δύο ακόμη και τρία 24ωρα. Αλλά πάντα βρισκόταν κρεβάτι! Σήμερα υπάρχουν πάνω από 150 κλίνες ΜΕΘ κλειστές και δεν μπορούν να ανοίξουν. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο ζήτημα αυτό!» ανέφερε και αναρωτήθηκε ποιες ήταν οι ενέργειες που έγιναν για τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την άμεση διακομιδή των ασθενών.
«Έχω την αίσθηση πως δεν έγιναν οι ενέργειες όπως θα έπρεπε. Επιπλέον υπάρχουν και όρια ευθιξίας. Όταν αποτυγχάνεις να κάνεις αυτό το οποίο σε έχει βάλει η Πολιτεία να κάνεις παραιτείσαι. Τι κάθεσαι στην καρέκλα;» σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σχολίασε ακόμη πως και οι νέες εξαγγελίες του Βουλευτή και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για λειτουργία της ΜΕΘ κατά τη γνώμη του είναι νέες υποσχέσεις που θα πέσουν στο κενό!
«Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που σήμερα διαχειρίζονται τα ζητήματα υγείας. Επανειλημμένως δώσανε υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν και θυμίζω τις εξαγγελίες που έγιναν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας πριν από έναν χρόνο! Τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται είναι για γέλια. Ενδεχομένως δεν ξέρουν γιατί μιλάνε. Ακόμη και αν σήμερα ήταν όλοι διορισμένοι χρειάζονται 3 με 6 μήνες για δοκιμές, προσαρμογές, εφοδιασμούς. Θεωρώ ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο και αυτό σας το λέω με την εμπειρία που έχω σε αυτά τα θέματα».
Μια ακόμη παράμετρο που ανέδειξε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αφορά την χρηματοδότηση του εξοπλισμού της ΜΕΘ όπως και ολόκληρου του Νοσοκομείου από ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό σημαίνει πως κάποιοι θα είναι υπόλογοι αν ο εξοπλισμός αυτός παραμένει σε αχρηστία.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ