Μετά το πόρισμα για την περιοχή του Ναυαγίου, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία από τις τοπικές αρχές, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών παρέδωσε σε Δήμο Ζακυνθίων και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το πόρισμα που αφορά και άλλες περιοχές του νησιού στις οποίες πραγματοποίησε αυτοψία το διάστημα που ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου του 2018.
Πρόκειται για περιοχές όπου είτε σημειώθηκαν, είτε υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθητικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα ο ορεινός δρόμος που οδηγεί από την Αγία Μαρίνα στη Λούχα και το Γύρι, το λιμανάκι στον Άγιο Σώστη αλλά και η περιοχή των Καμινίων.
Καθώς οι σεισμοί στη Ζάκυνθο συνεχίζονται και το φαινόμενο δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει άμεσα, πρέπει εκτός από την πρόνοια για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, να υπάρξει άμεση φροντίδα και για συγκεκριμένες περιοχές σε όλο το νησί, όπου χρειάζονται υποστηρικτικά έργα για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες.
Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζακυνθίων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και εκεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες παρουσίασαν τα πορίσματα του ΙΓΜΕ, ενημερώνοντας τη δημοτική αρχή και τα μέλη της Επιτροπής, που πρέπει να λάβει αποφάσεις ώστε τα έργα αποκατάστασης να μπουν κατά προτεραιότητα στον σχεδιασμό και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Στην κατεύθυνση αυτή σίγουρα θα συμβάλει και η παράταση της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον το σχετικό αίτημα γίνει αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γεωλόγου του ΙΓΜΕ που αφορά την «τεχνικογεωλογική αναγνώριση κατολισθητικών φαινομένων σε περιοχές του Δήμου Ζακύνθου» για το δημοτικό δρόμο που οδηγεί από την Αγία Μαρίνα προς την Λούχα και το Γύρι, το φαινόμενο της αποκόλλησης και κατάπτωσης βράχων κρίνεται ως αναμενόμενο στα τεχνητά πρανή του δρόμου και οι παρεμβάσεις προτείνονται για το σημείο όπου το φαινόμενο είναι πιο έντονο.
Εκεί ο Δήμος μπορεί να παρέμβει με γεωπλέγματα και τοιχία από συρματοκιβώτια ή λιθοδομή.
Για το λιμανάκι του Αγίου Σώστη στην Λιθακιά, όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλοί επισκέπτες αλλά και κολυμβητές, ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ σημειώνει πως η μορφή των πρανών κατά μήκος της ακτής είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών και πως το εύρος της ακτής επηρεάζεται από τη δράση των κυμάτων. Προτείνεται να γίνουν επιχωματώσεις με βραχώδη υλικά για να περιοριστεί η δράση της θάλασσας και ακολούθως παρεμβάσεις για την στήριξη των πρανών.
Το ΙΓΜΕ ωστόσο προτείνει να υπάρξει εξειδικευμένη μελέτη για τις παρεμβάσεις αυτές προκειμένου τα έργα να συμμορφώνονται με τη Νομοθεσία που αφορά τους αιγιαλούς και άμεσα προτείνει να υπάρξουν προειδοποιητικές πινακίδες με το σήμα των καταπτώσεων ή και πινακίδες απαγόρευσης της κολύμβησης ή της διέλευσης από συγκεκριμένα σημεία.
Παρεμβάσεις τέλος προτείνονται και για την περιοχή των Καμινίων πάνω από τον σταθμό του ΚΤΕΛ για την αντιμετώπιση της λασπορροής και κατάκλισης του οδοστρώματος με την κατασκευή τοιχίου και γεωπλέγματος, ενώ προτείνεται και η εκπόνηση μελέτης προστασίας του πρανούς από τη διάβρωση.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αφορούσε την σύνταξη μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με την συνδρομή εξωτερικού τεχνικού συμβούλου.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ