Τα πολλά, σχεδόν μόνιμα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο μέσω της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου. Προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια πριν στο νησί. 6.500 παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε σχολική βαθμίδα, λόγω των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν στην παιδεία της Ζακύνθου.
Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων του νησιού στο Πνευματικό κέντρο αναφέρθηκαν μερικά από τα προβλήματα που μαστίζουν τα σχολεία και πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν.
Η κ. Δήμητρα Μάργαρη όπου είναι Γραμματέας της Ένωσης στον λόγο της εστίασε σε αυτά:
“Ως Ένωση επιθυμούμε να δημιουργηθεί στον Δήμο Ζακύνθου υπηρεσία αρμόδια για την Εκπαίδευση στην Ζάκυνθο, πλήρως στελεχωμένη, με τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν καθώς και να μπορούν να καταρτίζουν τις απαραίτητες μελέτες που είναι προϋπόθεση των κεντρικών χρηματοδοτήσεων”.
Η κ. Μάργαρη αναφέρθηκε με ξεκάθαρο τρόπο και στα αιτήματα που καταθέτει η Ένωση: “Πιο συγκεκριμένα , η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου έχει σημαντικά αιτήματα στα οποία αναμένουμε τις απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή και αφορούν:
• Τον άμεσο και πλήρη έλεγχο όλων των καυστήρων και όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
• Τον πλήρη έλεγχο όλων των υπαρχόντων αλεξικέραυνων αλλά και την τοποθέτηση νέων σε όσα κτήρια δεν υπάρχουν.
• Τον άμεσο έλεγχο όλων των σκεπών των σχολικών κτηρίων για τυχόν διαρροές βρόχινου νερού που μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
• Την άμεση ανάθεση σε Μηχανικούς για το στατικό έλεγχο καθώς και τη νομιμοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων σε όσα σχολεία υπάρχουν τέτοιες εκκρεμότητες , γιατί χωρίς την πλήρη νομιμοποίηση δεν γίνεται να εκδοθεί πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τα κτήρια καθώς και δεν μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
• Η μεταστέγαση του 5ου ΔΣ και του ΔΣ Δερματούσας σε νέα κτήρια καθώς τα υπάρχοντα είναι ακατάλληλα όσον αφορά τις υποδομές αλλά και γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου.
• Παρεμβάσεις σε σχολεία που είναι αναγκαίες λόγω επικινδυνότητας [ σκάλα 3ου Γυμνασίου, αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Δημοτικού, γυμναστηρίου 1ου Γυμνασίου κ.α].
• Τα νηπιαγωγεία του Δήμου Ζακύνθου στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια, πολλές φορές ακατάλληλα και δαπανάται ένα τεράστιο ποσό σε μισθώματα προς ιδιώτες περίπου 100.000 ετησίως που θα μπορούσε να διαθέτει για την κατασκευή νέων κτηρίων.
• Η μόνιμη καθαριότητα των σχολικών κτηρίων.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Μαθητών Ζακύνθου κ. Νίκος Βαρδακαστάνης έστειλε το δικό του μήνυμα για την κατάσταση των σχολείων στο νησί και τα προβλήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και ΄΄μακάρι΄΄να μην υπάρχουν την επόμενη μέρα:
“Εγώ θα είμαι σκληρός θα πως αλήθειες όμως. Πραγματικά, καμία Δημοτική Αρχή, ούτε η υπάρχουσα, δεν έσκυψε με την ανάλογη αγάπη και υπευθυνότητα προς τα 6.500 παιδιά της Ζακύνθου. Σε παιδιά που έχουν ανάγκη από μάθηση, ασφάλεια και πάρα πολλά άλλα. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κτήρια άνευ αδείας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κτήρια χωρίς αλεξικέραυνα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κτήρια χωρίς πυρασφάλεια και χωρίς τον απόλυτο έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα νησί με πάρα πολλούς σεισμούς. Αίτημα είναι κάθε χρόνο να γίνεται στατικός έλεγχος όπου δεν ξέρω αν έχει γίνει ένας μέσα στην εικοσαετία.
Καμία Δημοτική Αρχή την τελευταία εικοσαετία δεν έκανε τα απαραίτητα. Για να μην μηδενίσω τα πάντα, μπορεί η Δημοτική Αρχή να πει, έβαψα ένα σχολείο ή ότι έφτιαξα μια σκεπή ή πραγματικά έκανα κάτι. Έγιναν αυτά και εμείς τα αναγνωρίζουμε. Όμως, δεν έγινε το σπουδαιότερο, δηλαδή να εκδοθούν άδειες για τα σχολεία”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ