Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της Λέσχης ο Ζάκυνθος το βράδυ της Κυριακής από δεκάδες συμπολίτες μας που θέλησαν να ακούσουν τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και Καθηγητή Γεωλογίας Άκη Τσελέντη να μιλά για το φαινόμενο του σεισμού, την πρόσφατη σεισμική ισχυρή σεισμική δόνηση της 26ης Οκτωβρίου, από την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά το νησί δεν «άντεξε» όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν, αλλά και για το φλέγον θέμα που αφορά την άντληση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Στην εκδήλωση εκτός από τους δεκάδες συμπολίτες μας, που πολλοί από αυτούς όρθιοι παρακολουθούσαν την ομιλία του καθηγητή, παρευρέθηκαν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφια Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, ο τ. Περιφερειάρχης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και επίσης υποψήφιος για την ΠΙΝ Σπ. Σπύρου, ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς και ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Καμπίτσης. Ανάμεσα στο κοινό, γνωστοί συμπολίτες μας και εκπρόσωποι φορέων όπως το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Μηχανικών, το ΕΚΖ, η ΕΛΜΕΖ κ.α.
Από την ομιλία του που κράτησε περίπου δύο ώρες, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κέντρου ερευνών για τους σεισμούς στο Ιόνιο, με σημείο αναφοράς τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, αλλά και η τεράστια ευθύνη που βαραίνει την Πολιτεία, το Κράτος, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς πρωτίστως, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά στην συνέχεια για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, προστασίας και ενημέρωσης του Κοινού.
Γιάννης Κοπανάς: Χάθηκε η ευκαιρία του ΕΣΠΑ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος της Λέσχης ο Ζάκυνθος που διοργάνωσε την εκδήλωση, Γιάννης Αγαλιανός, η κ. Κράτσα, ο Δήμαρχος και ο κ. Καμπίτσης ενώ ακολούθως ανέβηκε στο βήμα δρ. Φυσικής, ερευνητής των σεισμών και έφορος της Λέσχης Γιάννης Κοπανάς.
Κάνοντας μια πολύ συγκινητική αναδρομή στην περίοδο της γέννησης και την ημέρα της βάφτισης του, που έγιναν την περίοδο που το νησί θρηνούσε την τεράστια καταστροφή του 1953, ο κ. Κοπανάς αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον κ. Τσελέντη στις αρχές του 1980 , με σημείο αναφοράς τον καθηγητή Βαρότσο και τις επαναστατικές μεθόδους της ομάδας ΒΑΝ.
Για ακόμη μια φορά ο κ. Κοπανάς έθεσε επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας για τους σεισμούς στη Ζάκυνθο και μίλησε με πίκρα για την προσπάθεια χρηματοδότησης του εγχειρήματος από το πρόγραμμα για τη διαχείριση σεισμικών κινδύνων του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίστηκε η ΠΙΝ, αλλά δυστυχώς «μοιράστηκαν» για μελέτες και έρευνες σε Κέρκυρα και Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κ. Κοπανάς ζήτησε την συνδρομή όλων και φυσικά του κ.Τσελέντη, ώστε το σημαντικό αυτό εγχείρημα επιτέλους να ευοδωθεί!.
Η Ζάκυνθος … δεν άντεξε
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χωρίς περιστροφές ομιλία του κ.Τσελέντη ξεκίνησε από μια αναλυτική περιγραφή του φαινομένου των σεισμών που το χαρακτήρισε ως «ανάσα» του πλανήτη ΓΗ που την κρατά ζωντανή, για να καταλήξει ειδικά για τον πρόσφατο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο , αλλά και για το φλέγον θέμα των γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.
Ο Καθηγητής περιγράφοντας τα μεγάλα σεισμικά ρήγματα που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη, σημείωσε πως η Χώρα μας βρίσκεται μέσα σε μια μέγγενη και συγκεντρώνει ενέργεια, ενώ ειδικά στο νησί μας τόνισε δεν υπάρχει εκατοστό φλοιού της γης, χωρίς ρωγμές.
Για τον πρόσφατο σεισμό στη Ζάκυνθο ανέφερε πως το ρήγμα δεν ήταν αυτό που είπαν τις πρώτες ώρες και δεν είχε κατεύθυνση προς την Ιταλία αλλά προς το νησί μας.
«Κατά τη γνώμη μου το νησί δεν άντεξε. Δεν είναι δυνατόν ένα νησί με αυτές τις κατασκευές να υπάρχουν τόσες φθορές» σημείωσε σχολιάζοντας πως υπάρχει «σπέκουλα» σε όσους λένε πως το νησί άντεξε. Ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε πως η σεισμικότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως αυτή καταγράφεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις και πως το φαινόμενο θα μας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό ακόμη με μετασεισμούς των 4,5 Ρίχτερ.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και ένα σεισμό της τάξης των 5,5 βαθμών το επόμενο διάστημα, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να μας φοβίζει.
«Υπάρχει το φαινόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού. Ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν έχουμε τελειώσει» ανέφερε, τονίζοντας ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει «ζώσει» την περιοχή με σεισμογράφους και παρακολουθεί την παραμικρή δόνηση.
Σε σχέση με το ρήγμα του 1953, ο Καθηγητής τόνισε πως δεν επηρεάστηκε , ενώ για τις βοές στη Λιθακιά σημείωσε πως η περιοχή βρίθει μικρών ρηγμάτων που βρίσκονται σε μικρά βάθη και μετά τον τελευταίο σεισμό τα ρήγματα αυτά ανακινήθηκαν.
Ειδική αναφορά έγινε και στο φαινόμενο των τσουνάμι, που συνδέεται με τους σεισμούς και σημείωσε πως ο συγκεκριμένος πρόσφατος σεισμός προκάλεσε ένα τσουνάμι 14 εκ. Ωστόσο τόνισε πως είναι πιθανό άλλοι σεισμοί στο μέλλον να προκαλέσει ισχυρότερα φαινόμενα, όπως ένα τσουνάμι της τάξης των 0,5 μέτρων, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μια ακτή με λουόμενους
`Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του κ.Τσελέντη για το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς, τονίζοντας πως δεν κινδυνεύουμε από τον ίδιο τον σεισμό, όσο από ατυχήματα στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Επανέλαβε πως τα έπιπλα και τα αντικείμενα πρέπει να είναι στερεωμένα και να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν από ψηλά, ενώ ανέφερε πως την ώρα του σεισμού, το καλύτερο είναι να βρεθούμε δίπλα από μια γερή κατασκευή ή ακόμη και η ηλεκτρική κουζίνα, ώστε αν πέσει κάποιο υλικό να είμαστε προστατευμένοι στο λεγόμενο «τρίγωνο της ζωής». Ο ίδιος ανέφερε πως τα έπιπλα αλλά και τα δοκάρια σήμερα δεν είναι γερά για να αντέξουν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε εγκληματικό να γίνονται κατασκευές πάνω σερέματα ή επιχωματώσεις και δείχνοντας φωτογραφικό υλικό από τη Ζάκυνθο, στάθηκε στις φθορές στο 1ο συγκρότημα αλλά και τις απαράδεκτες ζημιές στις κολόνες της ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε επιτακτικό τον τακτικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, τονίζοντας πως ο ΟΑΣΠ έχει ελέγξει μόλις το 25% σε πανελλαδικό επίπεδο.
Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης των Τεχνικών Υπηρεσιών, σημειώνοντας πως θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους με δική τους πρωτοβουλία χωρίς να περιμένουν την Πολιτεία.
Γελοίες οι Μ.Π.Ε για τις εξορύξεις!
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων για το οποίο υπήρξαν πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις.
Ο κ. Καθηγητής χειροκροτήθηκε όταν έψεξε την συμπεριφορά των τοπικών αρχών στην Κεφαλονιά που φωτογραφήθηκαν με εκπροσώπους πετρελαϊκής εταιρείας μετά τη δωρεά κάποιων λίτρων σε σχολεία, σημειώνοντας πως οι Επτανήσιοι δεν είναι ιθαγενείς να δέχονται καθρεφτάκια.
Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου αλλά με σωστό τρόπο, ενώ χαρακτήρισε γελοίες τις ΜΠΕ που αφορούν τις εξορύξεις, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη την σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής , τα οικονομικά κέρδη των νησιών ανά βαρέλι και το ύψος της ζημιάς σε περίπτωση ζημιάς ή αστοχίας.
Όπως είπε οι αντλήσεις δεν προκαλούν σεισμούς, όμως υπάρχει πάντα κίνδυνος μια γεώτρηση να επηρεαστεί από μια σεισμική δόνηση ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε ρήγμα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Δείτε το βίντεο από το zantenewstime.gr