Την εικόνα των προϊόντων που παράγει το νησί μας μετά και τα έντονα φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού σχολίασε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Διονύσης Βερτζάγιας, ο οποίος σημείωσε πως αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των παραγωγών.
Το ΟΣΔΕ
Απαντώνας σε ερώτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ο κ. Βερτζάγιας είπε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών στη Ζάκυνθο έχει κάνει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις, αλλά υπάρχουν και λίγοι ακόμα που πρέπει να τους ειδοποιήσουμε τηλεφωνικά κι αυτό κάνουμε τις τελευταίες ημέρες.
Η προθεσμία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου γιατί δόθηκε παράταση. Στη συνέχεια έχουμε τη διαδικασία των μεταβολών που θα γίνει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου αλλά θα πρέπει να μην καθυστερούμε γιατί αυτό σημαίνει ότι θα αργήσει η προκαταβολή. Οι μεταβολές μπορεί να προέρχονται από κληρονομιές, από αγοραπωλησίες, από ενοικιαστήρια κλπ. Για να προχωρήσουν αυτοί με τις μεταβολές, πρέπει να έχουν κάνει ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και μετά να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Τα γραφεία μας λειτουργούν καθημερινά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι για την εξυπηρέτηση των παραγωγών και έχουμε τέσσερα άτομα που τα απασχολούμε με το ΟΣΔΕ».
Η σταφίδα
Η παραγωγή σε σταφίδα και σταφύλια επλήγη φέτος και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε πρώτα για τη σταφίδα: «Ο τρύγος της σταφίδας έχει τελειώσει όπως και το ψήσιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ζημιά λόγω του περονόσπορου είναι στο 70%, σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε και αυτά που μας λένε οι παραγωγοί. Η ποιότητα του προϊόντος δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε γιατί μας προέκυψε και ο καύσωνας ο οποίος επηρέασε. Τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή».
Οι αγρότες μπορούν να παραδίδουν το προϊόν τους στο σταφιδεργοστάσιο και ο κ. Βερτζάγιας σημείωσε: «Το σταφιδργοστάσιο άνοιξε και παραλαμβάνει σταφίδα, αλλά δεν γνωρίζουμε κάτι ακόμα για τις τιμές. Παίρνουμε σταφίδα για αποθήκευση η οποία παραδίδεται μέσα σε κλούβες.
Η ζημιά των παραγωγών κυμαίνευαι από 60 έως 100% και εμείς βγάζουμε ένα μέσο όρο. Τα πράγματα είναι περίεργα γιατί ενώ ράντιζανμε φυτοφάρμακα κατά των ασθενειών, το ένα αγροτεμάχιο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και το άλλο λιγότερη. Σε αυτό ούτε οι γεωπόνοι δεν μπορούν να δώσουν απάντηση».
Τα σταφύλια
Για την παραγωγή των σταφυλών ο κ. Βερτζάγιας είπε ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν της σταφίδας. Και στην περίπτωση των αμπελιών, η ζημιά έγινε από την ασθένεια του περινόσπορου και μετά με τον μεγάλο καύσωνα». .
Η ακαρπία στις ελιές
Για την ελαιοκαλλιέργεια ο Πρόερος του Συνεταιρισμού είπε: «Πρόσφατα έγινε μία συνάντηση στην Πάτρα για την ακαρπία στις ελιές η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, το γνωρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και του έχουμε στείλει τα σχετικά έγγραφα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι ζημιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή κι αυτό το αναγνωρίζει η Ευρώπη η οποία θα αποζημιώσει γιατί αλλιώς θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε.
Δεν γίονεται να ξεκινάμε την καλλιεργητική περίοδο και να μην γνωρίζουμε αν θα φτάσουμεστη συγκομιδή. Αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μετά θα μπλέξουμε με τις φωτιές».
Τέλος για τα θέματα της ΕΑΣΖ ο Πρόεδρος είπε ότι είναι σε αναμονή για την απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν για τα «κόκκινα» δάνεια κι ακόμα αναμένουν να δουν τη στάση του υπουργού Οικονομικών.