Με θετικό πρόσημο κινήθηκε στον τουρισμό και ο Αύγουστος μήνας, καθώς σε όλα τα σημεία εισόδου του νησιού οι αφίξεις ήταν μαζικές. Στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού μας η αύξηση για το μήνα που διανύουμε είναι στο 7% και τα αναλυτικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες. Πέρυσι τον Αύγουστο στις διεθνείς πτήσεις είχαμε 220 χιλιάδες αφίξεις.
Η αυξημένη κίνηση του μήνα έγινε αισθητή και δια γυμνού οφθαλμού καθώς επικρατούσε το αδιαχώρητο σε κάθε τουριστικό μέρος του νησιού, στις ακτές αλλά και στην πόλη. Κατάσταση ασφυξίας από τους πολλούς τουρίστες υπήρχε και στο χώρο του αεροδρομίου που ήταν η πρώτη είσοδός τους.
Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και οι πτήσεις γίνονταν συχνά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, κατά παράβαση των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος στον κόλπο Λαγανά. Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες με πολύωρες παραμονές μέχρι να λήξει το απαγορευτικό για τις πτήσεις ωράριο, λόγω προστασίας της Caretta-caretta, αλλά πλέον μπαίνει πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών για την προμήθεια και λειτουργία του νέου ραντάρ στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.
Για το θέμα αυτό οι επιχειρηματίες του τουρισμού συνεχίζουν να πιέζουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθιων Γιώργος Μάργαρης, επεσήμανε πως έγιναν κάποια βήματα αλλά οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύγχρονο ραντάρ.
«Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τον πελάτη και την ίδια στιγμή ο πελάτης δεν μπορεί να έλθει γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στο αεροδρόμιο για να κατέβουν αεροπλάνα. Με το νέο ραντάρ η Ζάκυνθος μπορεί να φέρει πολύ περισσότερους τουρίστες. Το αεροδρόμιο μαζί με το λιμάνι χρειάζεται να εξελιχθούν και να αναβαθμιστούν, αν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις και καλύτερες πληρότητες» ανέφερε ο κ. Μάργαρης.
Τα οικονομικά
Καλά φαίνεται πως πηγαίνουν και τα έσοδα από τον τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία από την τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν το σύνολο της τουριστικής κίνησης στην επικράτεια. Τα δεδομένα αυτά έρχονται να περιορίσουν την αγωνία των επιχειρηματιών που διαμαρτύρονται για μειωμένα έσοδα τη φετινή χρονιά.
Οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί φέτος τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό να αγγίξουν ακόμη και τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το 2019, τα έσοδα ήταν 18,2 δισ. Ευρώ. Οι επιχειρηματίες της Ζακύνθου εκτιμούν ότι τα έξοδα έχουν εκτοξευτεί και ότι ένας πολύ καλός Αύγουστος δεν μπορεί να καλύψει τα κενά μίας επιχείρησης για τους υπόλοιπους 11 μήνες. Ωστόσο δίνεται μία ευκαιρία στο νησί μας αυτό το φθινόπωρο να ασχοληθεί με την καλύτερη οργάνωση του τουρισμού που θα μας επιτρέψει να έχουμε επιπλέον έσοδα στο ταμείο.