Ενώ το τελευταίο διάστημα και παρά τους σεισμούς, το νησί μας βρίσκεται σε οικοδομικό οργασμό ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο τεχνικός κόσμος του νησιού βρίσκεται… υπ΄ ατμόν με αφορμή μια σημαντική παρέμβαση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που ζητά την τήρηση της νομιμότητας σε σχέση με την έκδοση των Οικοδομικών αδειών και την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το έγγραφο της Προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απευθύνεται στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ζακύνθου και υπογραμμίζει την ανάγκη έκδοσης αδειών, μόνο εφόσον προσκομιστεί η σχετική άδεια της Υπηρεσίας προκειμένου να προστατευτούν οι αρχαιότητες που είναι ήδη ορατές, αλλά και αυτές που μπορεί να κρύβονται στο υπέδαφος και ή ύπαρξη τους μπορεί να διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών.
‘Ένα πρόσφατο και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της οικοδομής στην περιοχής της Αγίας Τριάδας όπου κατά τη διάρκεια εκσκαφών βρέθηκαν αρχαιότητες, με αποτέλεσμα να γίνει διακοπή των εργασιών.
Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος των Μηχανικών συγκάλεσε χθες το βράδυ έκτακτη Γενική Συνέλευση και το θέμα αυτό συζητήθηκε αναλυτικότερα.Το βασικό ζήτημα που θέτουν είναι πως δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός των ορίων των περιοχών με αρχαιότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα με την αναγκαιότητα των αδειοδοτήσεων ανά περίπτωση.
Να σημειωθεί πάντως πως η επιστολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απευθύνεται ακόμη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στην Αστυνομική Διεύθυνση και αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη αντίληψη στον κλάδο των μηχανικών που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας συνεπάγεται και την απαλλαγή τους από τη λήψη έγκρισης των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.,
«Βάσει του άρθρου 10 του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002), όπου ρητά αναφέρεται ότι «… η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου», η Εφορεία μας εκδίδει εγκρίσεις εκσκαφών και παρακολουθεί τις εκσκαφικές εργασίες που εκτελούνται σε όλη την έκταση του νησιού.
Με τον τρόπο αυτό αφ’ ενός ελέγχεται η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον των ορατών αρχαιοτήτων, στις οποίες, βάσει του παραπάνω νόμου, περιλαμβάνονται κτίσματα εκκλησιαστικά και κοσμικά που χρονολογούνται μέχρι και το 19ο αι., και αφετέρου προστατεύονται οι αρχαιότητες που δεν είναι ορατές και οι οποίες είναι πάντα πιθανό να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εκσκαφικής εργασίας.
Επομένως, παρακαλούμε για την τήρηση των ανωτέρω και για την έκδοση αδειών δόμησης ΜΟΝΟΝ εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει προσκομίσει στην Υπηρεσία σας την έγκριση της Εφορείας».