Στον αριθμό 1285 έχουν φτάσει μέχρι τώρα οι αιτήσεις των συμπολιτών μας που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου και παρά ταύτα από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το χαρακτηρισμό του νησιού ως σεισμόπληκτου,
ενώ δεν υπάρχει και ενημέρωση από το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών.
Το μεγάλο ζητούμεν ο τώρα που φτάσαμε στις γιορτές είναι τι πρέπει να κάνουν αυτοί που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές καθώς η μόνη τους δυνατότητα αυτή τη στιγμή είναι να αναλά βουν μόνοι τους πρωτοβουλία για να τα επισκευάσουν.
Έχουν περάσει 54 ημέρες από το μεγάλο σεισμό και η καταγραφή των ζημιών γίνεται από τους μηχανι κούς του υπουργείου Υποδομών με αργούς ρυθμούς, ενώ ο χειμώνας κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους είχαν την ατυχία να πληγούν σοβαρά.
Επιπλέον δεν βλέπουμε την κρατική μέριμνα στο θέμα των δημοσίων κτιρίων με αιχμή του δόρατος τα σχολεία τα οποία φιλοξενούν τα παιδιά.
Οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών φέρονται να εκτιμούν πως υπάρχει διάκριση μεταξύ των κτιρίων που έπαθαν ζημιά επειδή ήταν ασυντήρητα και εκείνων που τα έπληξε ο Εγκέλαδος αν και ήταν καλοσυντηρημένα.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πληγέντες είναι ότι στο νομό Ζακύνθου έχει κλείσει η υπηρεσία του ΤΑΣ που λειτουργούσε για χρόνια αποκλειστικά για τους σεισμόπληκτους και τώρα θα πρέπει να μετακινηθούν στην Πάτρα μαζί με τους φακέλους των σπιτιών τους.
Η μόνη χαραμάδα φωτός που άφησε ο Περιφερειάρχης ο οποίος μίλησε στην ενημερωτική ζώνη του ραδιοφώνου του Ερμή είναι ότι θα γίνει προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει το ΤΑΣ στη Ζάκυνθο. Ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος είναι μηχανικός έδωσε όση βοήθεια μπορούσε για να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού, κάτι που δυστυχώς δεν έχουν αναλάβει ούτε το αρμόδιο υπουργείο ούτε η αντιπεριφέρεια.
Το ΤΑΣ έκλεισε σε μία χρονική περίοδο που δεν υπήρχε λόγος να λειτουργεί γιατί δεν είχε γίνει εκείνα τα χρόνια σεισμός, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί μία σωστή λύση για μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και οι υπάλληλοί του να εργάζονται παράλληλα στις Τεχνικές υπηρεσίες.
Τώρα οι πληγέντες θα πρέπει να μετακινηθούν στην Πάτρα για να παραδώσουν ότι τους ζητηθεί και τα ταξίδια αυτά θα επαναλαμβάνονται μέχρι να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να αποζημιωθούν.
Εκείνο που οφείλουν να κάνουν οι αρχές άμεσα είναι να δώσουν απαντήσεις σε όσους έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς πρέπει να γνωρίζουν πως θα κινηθούν, αλλά και να λυθεί το πρόβλημα με το κτίσμα στο Κερί που είναι επικίνδυνο και μάλλον θα κατεδαφιστεί.
Βρισκόμαστε μέσα στις γιορτές και τέτοιες μέρες δεν θα έχουμε εντατικούς ελέγχους κι εξελίξεις. Όμως οι 1285 που κατέθεσαν τις αιτήσεις πρέπει να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.
Το υπουργείο
Η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών έγινε τη Δευτέρα και σύμφωνα με αυτήν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 343 αυτοψίες σε επίπεδο δευτεροβάθμιου ελέγχου.
Από τις αυτοψίες προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Σε κατοικίες και σε σύνολο 249 ελέγχων καταγράφηκαν 155 «πράσινα» σπίτια, δηλαδή κατάλληλα για χρήση και 94 «κίτρινα» δηλαδή σπίτια που χρήζουν επισκευής.
– Σε επαγγελματικούς χώρους έγιναν συνολικά 41 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι με 23 κτίρια να χαρακτηρίζονται «πράσινα» και 18 «κίτρινα» .
– Σε λοιπά κτίρια (π.χ. αποθήκες, στάβλοι κ.λ.π) έγιναν 42 αυτοψίες με 9 κτίρια να χαρακτηρίζονται «πράσινα», 30 «κίτρινα» και 3 «κόκκινα» δηλαδή ακατάλληλα για χρήση.
– Τέλος σε ελέγχους σε 11 δημόσια κτίρια καταγράφηκαν 6 «πράσινα» και 5 «κίτρινα».
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ