Με αφορμή την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η δικηγόρος Αναστασία Θεοδόση – Κοντού, η οποία ήταν υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πρόληψης και στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση.
«Μετά τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε με τις πυρκαγιές στην Αττική και μακάρι να μην δούμε εδώ κάτι ανάλογο, πρέπει να μην μένουμε στις ευχές και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι μία αιτία αλλά αν μείνουμε στο να διαγνώσουμε μία από τις αιτίες των πυρκαγιών, είναι σαν να δεχόμαστε μοιρολατρικά το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε τέτοιες πυρκαγιές ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό. Δηλαδή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να καίγονται περιουσίες» είπε η κ. Θεοδόση
Η νομοθεσία
Για την ισχύουσα νομοθεσία η κ. Θεοδόση είπε: «πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο και μάλιστα το τελευταίο που αφορά την πολιτική προστασία έγινε το 2020. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκ πριν από 3 χρόνια, εκκρεμούσε η έκδοση κάποιων κανονιστικών διατάξεων και αφού ακόμα δεν έχουν εκδοθεί, αυτό σημαίνει πως ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Επίσης ο νόμος πρέπει να αλλάξει γιατί προβλέπει κεντρικά και περιφερειακά, ευθύνες και αρμοδιότητες που συχνά αλληλοκαλύπτονται.
Εδώ στη Ζάκυνθο έγιναν κάποιες συνεδριάσεις του Συντονιστικού οργάνου και είδαμε ότι οι δύο βαθμίδες αυτοδιοίκησης δεν γνώριζαν ποιά αρχή έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εκκένωση των χωριών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είδαμε ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει και ότι η Περιφέρεια θεωρεί πως είναι ευθύνη του Δήμου το συγκεκριμένο ζήτημα».
Καθαρισμοί
Στα ζητήματα που δεν έχουμε δώσει τη δέουσα βαρύτητα, μπήκαν οι πάσης φύσεως καθαρισμοί και η κ. Θεοδόση ανέφερε τα ακόλουθα:
«Βλέπουμε ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα για τον καθαρισμό των δρόμων από τα χόρτα από πλευράς Δήμου και πρόκειται για δρόμους ζωτικής σημασίας αν ξεσπάσει μία πυρκαγιά. Οι δρόμοι θα πρέπει να είναι καθαροί αλλά και προσβάσιμοι για την Πυροσβεστική.
Πρέπει να δούμε το θέμα με τις χωματερές γιατί υπάρχουν από 20 έως 40 και πρέπει να καθαριστούν.
Η πρόληψη πρέπει να είναι το 80% αντιμετώπισης του προβλήματος και ένα 20% να είναι η άμεση ενημέρωση των πολιτών και τα σχέδια για εκκένωση των χωριών.
Πολίτες και αρχές πρέπει να γνωρίζουν τι ισχύει».
Το Μάτι και οι ευθύνες
Αναφερόμενη στον πολιτικό της χώρο η κ. Θεοδόση είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις κι αυτό έχει γίνει πριν από τα τραγικά περιστατικά. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο και δεν ευθύνεται μόνο η κλιματική αλλαγή γιατί έχουμε και εμπρησμούς. Πρέπει λοιπόν να δούμε το θέμα των περιπολιών για να μπορούμε άμεσα να εντοπίζουμε και άμεσα να παρεμβαίνουμε».
Με αφορμή τα δικαστήρια για την τραγωδία στο Μάτι με πάνω από 100 νεκρούς από εκείνη τη φονική πυρκαγιά, η κ. Θεοδόση είπε: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα γεγονότα στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι στην Αττική. Αυτοί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν και είναι νόμιμο δικαίωμά τους, έφτασαν σε σημείο να αντιμετωπίζουν από την πολιτεία μία στάση απαράδεκτη γιατί έκανε έφεση και τους κατηγόρησε ότι ευθύνονται οι ίδιοι κατά 95%, δηλαδή ότι υπάρχει συντρέχων πταίσμα και αναφέρθηκαν σε ανωτέρα βία. Ενώ υπήρχε ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης, προκειμένου να μην τους αποζημιώσει το κράτος, είπε ότι υπήρχε ευθύνη και συν-υπαιτιότητα των συνανθρώπων μας κι αυτό είναι απαράδεκτο!
Όμως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να καταλογιστούν. Μέχρι τώρα η δικαιοσύνη έχει αποδώσει ευθύνες σε επίπεδο κρατικής διοίκησης».
Ενιαία αντιμετώπιση
Για το θέμα της αντιμετώπισης των έκτακτων και σοβαρών περιστατικών με τις φωτιές η κ. Αναστασία Θεοδόση σημείωσε: «Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης για να έχει ενιαία αντιμετώπιση κάθε περιστατικό και να έχουμε γενικά πρωτόκολλα.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως η πρόληψη είναι το πρωταρχικό που πρέπει να δούμε, ειδικά για τη Ζάκυνθο που είναι καταπράσινο νησί και χρειάζεται να διαφυλάξουμε το δασικό μας πλούτο και την περιουσία των συμπολιτών μας και φυσικά πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή».