Το πρόβλημα της έλλειψης αντιβιοτικών τέθηκε στον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης και ο κ. Ανδρέας Βίτσος δήλωσε πως ο Σύλλογος ανέδειξε το θέμα πριν καν γίνει ευρέως γνωστό.
«Πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε νομοθέτηση του περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών από το υπουργείο Υγείας και ήταν μερικοί Σύλλογοι που κατέθεσαν το αίτημα, ένας δε από αυτούς ήταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ζακύνθου. Στη συνέχεια το ζήτησε από το υπουργείο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Ζητήσαμε να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή τα αντιβιοτικά και το πρόβλημα το βλέπαμε να έρχεται αφού γνωρίζαμε από αμερικανούς και βορειοευρωπαίους συναδέλφους μας πως το πρόβλημα παραγωγής αντιβιοτικών έχει έλθει στο δικό μας κρίκο αλυσίδας, δηλαδή προς τη λιανική» είπε ο κ. Βίτσος.
Για το χειρισμό της έλλειψης από το δικό μας Σύλλογο, ο Πρόεδρος είπε: «Εμείς όχι μόνο γνωρίζαμε το πρόβλημα, αλλά κάναμε και προτάσεις, κάποιες από τις οποίες υιοθετηθηκαν από το υπουργειο Υγείας. Ωστόσο αυτό είναι σε εξέλιξη και έχουμε κάνει κι επιπλέον προτάσεις για την επίλυσή του. Επίσης το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, ειδικά όταν πρόκειται για την αμοξικιλίνη, η οποία περιέχεται σε διάφορα γνωστά σκευάσματα.
Τώρα βλέπουμε πως υπάρχει έλλειψη και στις κεφαλοσπορίνες, κυρίως της 2ης γενιάς».
Σε ερώτημα πού οφείλεται η έλλειψη των αντιβιοτικών, ο κ. Βίτσος έκανε γνωστά τα ακόλουθα: «υπάρχει πρώτη ύλη αλλά είναι περιορισμένη και άρα όχι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες. Το άλλο είναι ότι κάποιες φαρμακαποθήκες εξάγουν αποθέματα αντιβιοτικών στην κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται λοιπόν για ένα διεθνές πρόβλημα και οι κεντρο-ευρωπαίοι επειδή έχουν ανάγκες τραβάνε ποσότητες και από εμάς εδώ στην Ελλάδα. Αυτό εμάς μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μπορεί να κάνει περιορισμένα πράγματα. Μόλις έχουμε τα φάρμακα αμέσως τα διανέμουμε στο κοινό. Την ευθύνη για τις φαρμακαποθήκες και τους χονδρεμπόρους αλλά και τους παραγωγούς, δεν την έχουμε εμείς και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Την περασμένη εβδομάδα ο ΕΟΦ εξέδωσε δελτίο τύπου με οδηγίες στις φαρμακαποθήκες ώστε να δηλωνουν τα αποθέματά τους ηλεκτρονικά και αυθημερόν».
Εφημερίες
Αναφορικά με τις εφημερίες ο κ. Βίτσος είπε: «Για την εξυπηρέτηση του κόσμου παροβλέψαμε από την αρχή του έτους ένα ενισχυμένο πρόγραμμα εφημεριών και έχουμε 2 με 3 φαρμακεία κάθε μέρα, διανυκτερεύοντα και εφημερεύοντα. Αυτά είναι εντός και εκτός πόλης.
Στις τουριστικές περιοχές έχουμε 4 διημερεύοντα φαρμακεία μέχρι τις 9 το βράδυ και 1 που διανυκτερεύει. Επίσης έχουμε και 1 στο νοσοκομείο».
Τέλος ο Πρόεδρος είπε ότι αν στη Ζάκυνθο κάποιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μπορούν να βρουν φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με το Φαρμακευτικό Σύλλογο και να τον ενημερώνουν γιατί θα βρεθεί κάποιος τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως η Παρασκευή φαρμάκου στο εργαστήριο σε συνεργασία με το γιατρό.