Για την μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας και τις συνθήκες καύσωνα που θα έχουμε από σήμερα μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο μαθηματικός – μετεωρολόγος, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Καλημέρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Για την πορεία του καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Καλημέρης δήλωσε: «η θερμοκρασία στην Ελλάδα δεν θα φτάσει 50 βαθμούς κελσίου και ενδεικτικά στη Σαχάρα καθημερινά φτάνει στους 47 – 48 στα μέγιστα.
Στα μέσα Ιουλίου ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία θερμή εισβολή, δηλαδή με μία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική. Αυτά είναι συνηθισμένα γεγονότα στο ελληνικό καλοκαίρι και οι καύσωνες στη χώρα μας προκύπτουν πάντα με αυτό το μηχανισμό. Το αποτέλεσμα θα είναι από σήμερα μία σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας σε 37-38 βαθμούς μέχρι αύριο Τετάρτη, ενώ Πέμπτη, Παρασκευή και Σαββάτο θα κορυφωθεί το φαινόμενο. Στην πεδιάδα της Ζακύνθου το Σαββάτο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς κελσίου».
Οι αλλαγές στο κλίμα
Σε ερώτημα για την κλιματική αλλαγή ο κ. Καλημέρης δήλωσε: «Η Μεσόγειος βρίσκεται σε μία περιοχή που η κλιματική μεταβλητότητα είναι ισχυρή και στην ουσία βιώνουμε τα πρώτα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Δηλαδή τα πρώτα αποτελέσματα των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην ατμόσφαιρα. Αν και τα ακραία φαινόμενα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, από τη δεκαετία του 1950 και μετά τα αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνονται όλο και πιο ορατά. Μάλιστα έχουν ακραίες κλιματικές αποκλίσεις και στο μεσογειακό χώρο αλλά και στον βορειοευρωπαϊκό».
Αναφορικά με το πώς βλέπει ο κόσμος αυτές τις αλλαγές ο καθηγητής του Ιονίου πανεπιστημίου σημείωσε: «Ο μέσος πολίτης εμπειρικά, δηλαδή με τις αισθήσεις του, μπορεί να έχει την ορθή αίσθηση πως το κλίμα στη χώρα μας μεταβλήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αποκτά τροπικά χαρακτηριστικά.
Όμως στη μεταβλητότητα του κλίματος δεν εμπλέκονται μόνο φυσικοί παράγοντες, (αυτό που στην επιστήμη ονομάζεται αιτιοκρατικοί παράγοντες), δηλαδή τα αποτελέσματα συγκεκριμένων φυσικών μηχανισμών, αλλά εμπλέκεται και τυχαιότητα. Το κλιματικό μας σύστημα εμφανίζει μεταβολές από έτος σε έτος, από δεκαετία σε δεκαετία, μόνο και μόνο επειδή είναι ατμοσφαιρικό δηλαδή ωκεάνειο σύστημα και έχει μέσα του πολύ σύνθετες θερμοδυναμικές και ρευστομηχανικές διεργασίες και που παράγουν και τυχαία φαινόμενα. Άρα μόνο και μόνο η τυχαιότητα που έχει θα καθοδηγούσε μεταβολές σε επίπεδο υπερετήσιο και δεκαετές. Όμως από τη δεκαετία του ’50 ανιχνεύονται με πολύ ισχυρές στατιστικές και μαθηματικές μεθόδους, τα πρώτα δείγματα του φαινομένου του θερμοκηπίου».
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Για την πορεία που είχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την άνοδο της θερμοκρασίας ο κ. Καλημέρης ανέφερε: «Από το τέλος της δεκαετίας του ’80 με αρχές του ‘90 πήραν μία ενισχυμένη τροπή και είναι εντεινόμενα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μη αναστρέψιμα γιατί αν κάνουμε εμείς το φαινόμενο του θερμοκηπίου να εξασθενήσει, τότε η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί, το κλιματικό μας σύστημα, θα επιχειρήσουν να βρουν μία νέα θέση ισορροπίας.
Το κλιματικό σύστημα εχει θερμική μνήμη και όταν του προσθέτεις θερμότητα, κι εμείς έχουμε προσθέσει πολύ θερμότητα ειδικά στους ωκεανούς, ακόμα κι αν σταματούσαμε τώρα τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, το κλιματικό σύστημα θα συνέχιζε την πορεία του για αρκετές δεκαετίες».
Πολίτες και πολιτικοί
Σε ερώτημα για τις ευθύνες του πολίτη και των πολιτικών ο κ. Καλημέρης είπε πως υπάρχει ένας συνδυασμός μέτρων που μπορεί να περιορίσει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και ταυτόχρονα την κατανάλωση ενέργειας. «Εγώ δεν πιστεύω πως η παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει τους διακόπτες. Αφού η οικονομία και η παγκοσμιοποίηση έχει μπει σε αυτό το δρόμο, είναι αδύνατες οι ριζοσπαστικές λύσεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν αυτό το δρόμο, πιστεύω λοιπόν ότι μπορούμε να έχουμε λύσεις μετριασμού. Τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη και η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει από τη δεκαετία του 1960 και 1970. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι το αντισταθμιστικό στην παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα».
Τέλος για τον πολίτη ο κ. Αναστάσιος Καλημέρης σημείωσε πως είναι εφικτό να προχωρήσει σε καθημερινή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.