Για τα θέματα που απασχολούν τους κυνηγούς μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου και ένα από αυτά είναι ο μειωμένος αριθμός των θηραμάτων που υπάρχουν στο νησί. Επίσης ο Πρόεδρος απάντησε στα δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως και αναφέρονται σε χιλιάδες θανατωμένα τρυγόνια στο Ιόνιο και στη Ζάκυνθο.
Τα δημοσιεύματα προέρχονται από την Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή Πτηνών (CABS) και επισημαίνουν πως «η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα τρυγόνια, ένα από τα ταχύτερα μειούμενα είδη πουλιών σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1980, εκτεταμένοι μαζικοί πυροβολισμοί τρυγονιών και άλλων προστατευόμενων πτηνών καταγράφηκαν από την CABS στο νησί, το οποίο βρίσκεται κεντρικά κατά μήκος ενός εκ των σημαντικότερων διαδρομών μετανάστευσης πτηνών μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης
Αφού λάβαμε πολυάριθμες αναφορές σχετικά με τη λαθροθηρία πουλιών στη Ζάκυνθο, αποφασίσαμε να στείλουμε μια ομάδα για να παρακολουθήσει και να καταγράψει την κατάσταση τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου», αναφέρει ο υπεύθυνος της CABS για το έγκλημα κατά της άγριας ζωής, Μπόστιαν Ντέμπερσεκ.
Η ύπαιθρος ήταν γεμάτη με εκατοντάδες προσφάτως ανακαινισμένα πόστα, το έδαφος καλυμμένο με χρησιμοποιημένα φυσίγγια κυνηγετικών όπλων και τα υπολείμματα από προσφάτως πυροβολημένα πουλιά, όπως τρυγόνια, συκοφάγους, χελιδόνια, γεράκια, μελισσοφάγους και μία γερακίνα», συνεχίζει ο Ντέμπερσεκ προσθέτοντας ότι η περιβαλλοντική οργάνωση παρακολούθησε λιγότερο από το 25% της περιοχής που είναι κατάλληλη για κυνήγι στο νησί και βρήκε περισσότερα από 100 πόστα, όλα σε χρήση τον Απρίλιο, ενώ κατέγραψε χιλιάδες πυροβολισμούς καθ’ όλη την περίοδο της αιχμής της μετανάστευσης».
Ο Πρόεδρος
του Κυν. Συλλόγου
Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπύρος Κωστής δήλωσε πως τα ανωτέρω δημοσιεύματα εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
«Δεν ξέρω από πού τα βρίσκουν αυτά που λένε για 57.000 σκοτωμένα τρυγόνια και νομίζω πως είναι κάποιοι που θέλουν να απαγορεύσουν το κυνήγι στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια και θέλουν να σταματήσουν το παραδοσιακό ελεύθερο κυνήγι στη χώρα μας και να γίνει όπως στο εξωτερικό που έχουν οργανωμένες φάρμες.
Εμείς εδώ πηγαίνουμε για κυνήγι με μία άδεια που εκδίδεται μία φορά το χρόνο κι εκεί πηγαίνουν κάθε μέρα στη φάρμα και πληρώνουν» είπε ο Πρόεδρος.
Για τα δημοσιεύματα ο κ. Κωστής απάντησε με τη φράση οικολογούμε γιατί οικονομούμε και αναρωτήθηκε «πού βρίσκονται όλοι αυτοί που μιλάνε για να βάλουν εθελοντές και να φυλάνε για τις πυρκαγιές… Μόνο για το ανοιξιάτικο κυνήγι του τρυγονιού ενδιαφέρονται;
Θέλω να σας πω πως γνήσιοι οικολόγοι είναι μόνο οι κυνηγοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, για τη χλωρίδα και την πανίδα».
Απαντώντας σε ερώτημα γιατί οι οργανώσεις ασχολούνται τόσο πολύ με τη Ζάκυνθο, ο κ. Κωστής είπε: «Η Ζάκυνθος έχει στοχοποιηθεί παρότι λαθροθηρία υπάρχει παντού, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Στη Μάλτα κυνηγούν και την άνοιξη με άδειες. Γιατί δεν πάνε εκεί να προστατεύσουν τα πουλιά; Επίσης στα Σκόπια το Σεπτέμβριο υπάρχει κυνήγι, αλλά έχουν οργανωμένες φάρμες και οι κυνηγοι πληρώνουν 2-3 ευρώ το τρυγόνι και 5 ευρώ τη φάσα. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Ελλάδα. Εγώ λέω πως πρέπει να μαζευτούν γιατί ο κόσμος έχει εξαγριωθεί. Αυτό που λέω δεν αφορά μόνο το κυνήγι αλλά πολλά θέματα.
Αυτά που γράφονται είναι ανήκουστα, είναι ανήθικα, είναι παράνομα και δεν έχει ξαναγίνει….δηλαδή έπεσαν τόσες χιλιάδες τουφεκιές;
Εμείς σας Κυνηγεικός Σύλλογος κάνουμε ότι μπορούμε και φυλάμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές και είμαστε παντού παρόντες σε ότι προκύψει».
Τα θηράματα
Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου αναφέρθηκε στο θέμα των θηραμάτων και τον περιορισμό τους αλλά και στην ρυθμιστική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα κυνηγετική περίοδο και είπε: «Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν θηράματα και θα ξεκινήσουμε από το Σεπτέμβριο γιατί τότε είναι η μεταναστευτική περίοδος.
Το διάστημα από Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο έχουμε τρυγόνια, ορτύκια κλπ. Εμείς δεν τα βλέπουμε στη Ζάκυνθο γιατί λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν χρησιμοποιούν το πέρασμα από το νησί μας. Τα πουλιά περνούν από την Πελοπόννησο, από το Αιγαίο και από άλλα μέρη. Το πέρασμα από τη Ζάκυνθο τείνει να εξαλειφθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.
Το επόμενο διάστημα αναμένουμε τη ρυθμιστική του υπουργείου που θα κανονίζει τα θέματα του κυνηγιού για το επόμενο διάστημα και θα εκδοθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου».