Σειρά θεμάτων και ερωτημάτων έθεσε, με αφορμή τα διογκούμενα προβλήματα με τα απορρίμματα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Ξένος ο οποίος έχει διατελέσει επί μακρόν στη διοίκηση του τοπικού Συνδέσμου Καθαριότητας.
Ο κ. Ξένος είπε ότι έπρεπε να είχε διεκδικήσει ο Δήμος τις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ κι ακόμα είπε πως τα θέματα του περιφερειακού ΦοΔΣΑ θα έπρεπε να τα είχε φέρει ο Δήμαρχος προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή να συζητούσε με τους αρχηγούς των παρατάξεων.
«Οι πυλώνες που θα δούμε το επόμενο διάστημα αφορούν τα οικονομικά και τη διαχείρισή τους, δηλαδή πού κατευθύνονται τα λειτουργικά έξοδα και πόσο, εφαρμόζονται οι μελέτες που πληρώθηκαν, αν κοστολογήθηκαν σωστά οι μελέτες καθώς και το πόσο προχωρούν τα έργα υποδομής. Έτσι θα ξέρουμε αν ο περιφερειακός φορέας ΦοΔΣΑ πέτυχε ή αν απέτυχε» είπε ο κ. Ξένος.
Παλιά ιστορία
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξένος ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης από πιοπαλιά και είπε: «Το θέμα με τα σκουπίδια έρχεται από πολύ μακριά και είναι μια συσωρευμένη κατάσταση. Οσο υπήρχε ο κορονοϊός είχαν μία ευελιξία οι Δήμοι να προσλαμβάνουν προσωπικό χωρίς διαδικασίες και ειδικά τα πρώτα χρόνια του covid (2020-2021) δεν υπήρχε τόση επισκεψιμότητα ούτε τόσα πολλά σκουπίδια.
Έχουμε μία Δημοτική Αρχή που δεν φρόντισε να δημιουργήσει εκ των προτέρων τις υποδομές ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με επάρκεια τόσο πολύ κόσμο και τόσα πολλά σκουπίδια.
Εκτός από το προσωπικό και τα οχήματα, χρειάζεται και διοίκηση. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν 5 ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για εκείνους που θα κάνουν το ρεπό τους και να υπάρχει ένα άλλο συνεργείο για να μην μένουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Μπορεί να είναι αυτονόητο αυτό που λέμε αλλά φτάσαμε σε σημείο να είναι ζητούμενο τα αυτονόητα.
Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται δεν γίνετυαι να μαζευτούν μετά από 2-3 ημέρες. Για τα ογκώδη πρέπει να υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος που θα πηγαίνουν εκεί τεμαχισμένα, αλλιώς θα φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, δηλαδή να μην έχουμε χώρο να τα βάλουμε».
Το ΚΔΑΥ
Για τον περιφερειακό ΦοΔΣΑ και τη συνεργασία με το Δήμο της Ζακύνθου ο κ. Ξένος είπε πως ο ΦΟΔΣΑ του νησιού μας είχε μία υποδομή που ήταν το οικόπεδο και το κτίριο στην περιοχή του αεροδρομίου.
«Όταν έγινε ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ είπα στο Δήμαρχο να διεκδικήσει το χώρο με κάποια προγραμματική σύμβαση ή με κάποιο άλλο τρόπο και η διαχείριοσή του να αποδοθεί στο Δήμο. Έτσι θα είχαμε τις εγκαταστάσεις για τη διοίκηση και την υπηρεσία της αποκομιδής αλλά και ο περιβάλλον χώρος στον οποίο θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε πράγματα. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί ο περιφερειακός ΦοΣΔΑ κράτησε στην κατοχή του αυτό το χώρο» είπε ο κ. Ξένος.
Η ανακύκλωση
Για όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με το κλείσιμο του ΚΔΑΥ που μπήκε λουκέτο στην πόρτα από τον περιφερειακό ΦοΔΣΑ, ο κ. Ξένος ανέφερε: «Μεταφέραμε στο Αγρίνιο τα ανακυκλώσιμα που συγκεντρώνονταν εκεί αλλά υπήρξε διαξιφισμός με την Περιφέρεια και συσσωρεύτηκε στο ΚΔΑΥ πολύ υλικό. Δόθηκε εντολή να κλείσει ο χώρος και να μην πηγαίνουν εκεί τα ανακυκλώσιμα και το σκηνικό είναι εκτός λογικής και πραγματικότητας.
Φοβάμαι πως τα προβλήματα θα συσσωρεύονται το επόμενο διάστημα γιατί οδεύουμε στον Αύγουστο».
Οι οφειλές των Δήμων
Ο κ. Ανδρέας Ξένος είπε πως «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του Δήμου και του περιφερειακού ΦοΔΣΑ» και στη συνέχεια αναφέρθηε στις οφειλές των Δήμων.
«Το κύριο θέμα βρίσκεται στα οικονομικά. Εγώ παρακολούθησαν τη Γενική Συνέλευση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ πριν από μερικές ημέρες που συζήτησαν τις οφειλές των Δήμων. Οι Δήμοι που οφείλουν είναι 3 και συγκεκριμένα η Β. Κέρκυρα, η Ν.Κέρκυρα με 250 χιλιάδες ευρώ και η Ζάκυνθος με 2.200.000 ευρώ. Η αρχή της οφειλής για τη Ζάκυνθο ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με το ποσό των 384 χιλ. ευρώ» είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος.
Σε ερώτημα για τα χρήματα που διατίθενται για τα απορρίμματα ο κ. Ξένος είπε: «Εκτός από τη σύμβαση ανάμεσα στον περιφ. ΦοΔΣΑ και την εταιρεία που διαχειρίζεται στο Λίβα τα σκουπίδια που τα έξοδα είναι 50 ευρώ ο τόνος, υπάρχουν τα λειτουργικά έξοδα που για να τιμολογηθούν τα μετατρέπουν σε €/τόνο. Αυτά δεν αφορούν την αποκομιδή ούτε τη μεταφορά των σκουπιδιών στο Λίβα τα οποία κάνει ο Δήμος. Έτσι λοιπόν το λειτουργικό κόστος του ΦοΔΣΑ ανέρχεται σε 35 ευρώ ο τόνος. Με αυτά τα χρήματα πληρώνονται οι μελέτες, η μισθοδοσία του προσωπικού και ότι άλλο αφορά τη λειτουργία του. Αυτό δεν αφορά τα χρήματα που παίρνει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα.
Τώρα φτάσαμε στα 85 ευρώ και αρχίζουν να μπαίνουν τα ερωτηματικά.
Εγώ κατέθεσα αίτηση στον περιφ. ΦοΔΣΑ για να μου δώσουν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία και μετά θα βγάλω συμπεράσματα. Όμως τα 35 ευρώ ο τόνος ως λειτουργικά έξοδα φτάνει σε ένα μεγάλο ποσό και θα χρειαστεί να δοθούν διευκρινίσεις από τη διοίκηση του περιφ. ΦοΔΣΑ».
Τέλος ο κ. Ξένος επεσήμανε τα ακόλουθα: «Γενικά υπάρχει καθυστέρηση, το εργοστάσιο δημοπρατήθηκε από το 2021 κι ακόμα προσπαθούμε να δούμε γιατί δεν προχωράει η διαδικασία γρήγορα.χ
Επίσης να δούμε πού είμαστε με την χρηματοδότηση των 5 πράσινων σημείων».
Ο επίλογος του πρώην Προέδρου της Καθαριότητας ήταν πως θέλει να καθαρίσει η Ζάκυνθος από τα σκουπίδια μέσα σε μία νύχτα…