Χρήσιμες πληροφορίες για τους εκλογείς έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κάλπη που θα στηθεί για δεύτερη φορά και στην ψηφοφορία της 25ης Ιουνίου.
Ενημέρωσε τους εκλογείς πως δεν πρέπει να πάνε να ψηφίσουν με τα παλιά ψηφοδέλτια γιατί η ψήφος τους θα βγει άκυρη κι ακόμα είπε πως δεν χρειάζεται να μπει σταυρός προτίμησης.
«Θα τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια σύμφωνα με τις λίστες που θα δώσουν τα κόμματα κι αυτό γιατί η σειρά των ονομάτων θα είναι και η σειρά εκλογής. Το άλλο είναι ότι δεν θα έχουμε σταυρούς προτίμησης, άρα η διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα. Άρα αυτοί που είναι στις εφορευτικές επιτροπές να γνωρίζουν πως θα τελειώσουμε γρήγορα. Επίσης θα έχουμε διαφοροποίηση στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού γιατί υπάρχει διαφοροποίηση και στους εκλογικούς καταλόγους» σημείωσε ο κ. Μπαλέρμπας.
Εκλογείς από το εξωτερικό
Σε ερώτημα για τη δουλειά που πρέπει να φέρει σε πέρας το αρμόδιο υπουργείο ο κ. Μπαλέρμπας είπε: «Δύο εκλογές σε διάστημα ενός μήνα είναι κάτι που επιβαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά έχει ξαναγίνει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι έμπειροι, οπότε όλα πάνε καλά.
Για πρώτη φορά συστήθηκαν 99 εκλογικά τμήματα σε κάποιες χώρες σε όλον τον κόσμο και ψήφισαν για 1η φορά Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι ψήφοι τους προσμετρήθηκαν στην επικράτεια. Επίσης με τη χρήση της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε τη ροή προσέλευσης των ψηφοφόρων σε τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά να έχουμε πιο γρήγορη καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης».
Σε σχετικό ερώτημα για το μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχει η Ζάκυνθος, ο γενικός είπε πως «μπορεί το Τμήμα να είναι μικρό αλλά είναι από τα πιο πολυσύχναστα. Θα το δω από κοντά τις επόμενες ημέρες που θα επισκεφθώ τη Ζάκυνθο, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες βελτιώσεις σε υλικοτεχνική υποδομή και αλλού να τις κάνουμε».
Οι αλλογενείς
Ο Γ. Γραμματέας έκανε εκτενή αναφορά στον τομέα των αλλοδαπών που ψηφίζουν στη χώρα μας και είπε: «Θέλω να σας πω πως τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 100.000 αλλογενείς έχουν γίνει Έλληνες πολίτες. Αλλογενείς είναι μη ομογενείς, δηλαδή αλλοδαποί που ζουν στη χώρα αλλά χωρίς να έχουν κάποια σχέση, μακρινή προγονική με τη χώρα. Αυτοί έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και τροποποιήσαμε τον τρόπο απόδοσης ιθαγένειας. Από το 2021 και μετά, όποιος αιτείται ιθαγένειας πρέπει να πάρει ένα πιστοποιητικό μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που οργανώνουμε εμείς ως Υπ. Εσωτερικών μαζί με το Υπουργείο Παιδείας. Αυτός που δίνει εξετάσεις πρέπει να γνωρίζει τη χώρα, την ιστορία της χώρας, τους πολιτικούς θεσμούς, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό μας. Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για να μπορεί κάποιος να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του τόπου αυτού. Όπως και οι γηγενείς Έλληνες πολίτες από τη γέννησή τους, έτσι και αυτοί που πολιτογραφούνται έχουν τα ίδια δικαιώματα και όλοι μαζί συναποφασίζουμε για το πού θα πάει η χώρα. Οι εξετάσεις που δίνουν είναι πανελλαδικές, είναι αδιάβλητες και αντικειμενικές. Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχει μία τράπεζα θεμάτων με τις απαντήσεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία ο καθένας μπορεί να πάει και να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Την εξεταστική επιτροπή αποτελούν 5 καθηγητές πανεπιστημίου με εξειδίκευση σε αυτά τα ζητήματα».
Τέλος, αναφορικά με την δεύτερη γενιά ο κ. Γενικός είπε πως «τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο έχουν τη δυνατότητα να πάρουν γρήγορα την ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, είτε στα 15 τους χρόνια, είτε στα 18, είτε ακόμα και στην Γ’ Δημοτικού αν έχουν γεννηθεί εδώ. Αν κάποιος αισθάνεται Έλληνας κι έχει εδώ τη ζωή και την οικογένειά του να μπορεί να γίνει Έλληνας Πολίτης».