Στη Ζάκυνθο βρέθηκαν για ένα διήμερο, την Παρασκευή και το Σαββάτο 25 και 26 Μαΐου, αντιπροσωπείες από τα Επιμελητήρια της χώρας καθώς πραγματοποιήθηκαν εδώ, στο χώρο του Δημοτικού θεάτρου, η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και η συνεδρίαση των νησιωτικών Επιμελητηρίων.
Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Δ.Ε. ξεκίνησαν με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των δύο προέδρων, του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φώτη Κόττη, με θέμα την οικονομία στα Ιόνια νησιά, την καινοτομία και την τεχνολογία, και της ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη, με θέμα «Το νησιωτικό επιχειρείν, την οικονομία της φιλοξενίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη ως προστιθέμενη αξία για τη χώρα».
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο και εκεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φ. Κόττης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει διεκδίκηση για τα θέματα της επιχειρηματικότητας, ότι πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καθώς θα αξιολογηθούμε από τους τουρίστες του νησιού μας θα πρέπει να δείξουμε ωριμότητα στην συμπεριφορά για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης είπε ότι ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως σύμβουλοι της κυβέρνησης και μίλησε για προτεραιότητες, προτάσεις και λύσεις. Είπε ότι ήθελαν να δουν τι απασχολεί την τοπική κοινωνία σε ένα τουριστικό νησί και το ίδιο έγινε σε προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να μην μιλάνε για γενικά θέματα.
Αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία του Γενικου Γραμματέα Αιγαίου και Νηπισωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος πήρε το λόγο την δεύτερη ημέρα των εργασιών και αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις και προγραμματισμό.
«Είμαστε σε μία οικογένεια αλλά δεν πρέπι να μένουμε στα οικογενειακά και πρέπει να γινόμαστε εξωστρεφείς. Αν έγινε κάτι τα τελευταία χρόνια είναι η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας και ειδικά για το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας έχουμε χτίσει στέρεες βάσεις» είπε στην αρχή της ομιλίας ου ο κ. Κουτουλάκης.
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις τράπεζες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και σημείωσε πως δεν είναι ο όγκος των χρηματοδοτήσεων αλλά πόσο στοχευμέν προωθούνται.
Παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας έρευνας που έγινε με ερωτηματολόγιο και δόθηκαν στοιχεία για τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί. Μεταξύ αυτών και τα ποσά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο που αναφέρθηκε πως είναι 192 εκατομμύρια ευρώ.
«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν το σχεδιάσαμε εμείς αλλά το οργανώσαμε εμείς και το μέτρο ήλθε για να μείνει» είπε ο κ. Κουτουλάκης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός και σύμφωνα με αυτά 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει πράσινες πρακτικές επιλογές.
Μετά μίλησε η Γ. Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου η οποία αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που όμως δεν διαμορφώνονται μόνες τους και ακολούθως μίλησε για τον αγροτικό τομέα, για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας και για τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς τα νησιά μας που είναι 222 εκ. €.