Τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών ζεί η Ελλάδα από σήμερα το πρωί καθώς για πρώτη φορά κατέστη αφε-ρέγγυα στις πληρωμές προς τους δανειστές, βρίσκεται εκτός αγορών – χρηματοδοτικού προγράμματος και διαπραγματεύτεται μια νέα συμ-φωνία από μηδενική βάση με την Ευρωπαική Ενωση που πολοί φο-βούνται ότι θα είναι το ίδιο επώδυνη με τα προηγούμενα μνημόνια.
Χθες καταγράφηκε το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.
Δύο ημέρες μετά το κλείσιμο των τραπεζών η Ελλάδα δεν είχε χρή-ματα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Δ.Ν.Τ., κηρύχθηκε αφερέγγυα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η οικονομία στραγγίζει και δεν υπάρχουν μηχανισμοί να διευ-κολύνουν την παραγωγική δραστηριότητα.
Ωστόσο η κυβέρνηση επεχείρησε χθες να ζητήσει την χορήγηση δα-νείου στη χώρα, ύψους 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017, από τον Ευ-ρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την κάλυψη των δα-νειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το εσωτερικό και το εξωτερι-κό παράλληλα με την λογιστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διεθνώς.
Για το λόγο αυτό χθες το βράδυ στις 9 μ.μ. υπήρξε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την εξέταση του ελληνικού αιτήματος.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «το Eurogroup θα συνεχιστεί σή-μερα πρωί, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτά-σεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Το Eurogroup συνεκλήθη για να συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδας για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθε-ρότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της ανα-γκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως έγινε γνωστό από ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύε-ται και από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυ-τό δήλωσε το απόγευμα κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οι-κονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19.00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα», έγραψε ο Γε-ρούν Ντεϊσελμπλούμ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε το απόγευμα της Τρίτης σε γερμανούς βουλευτές – σύμφωνα με το Reu-ters – ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συζητήσει τη νέα πρόταση της Αθήνας πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουρ-γού, «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό.
» Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνι-κή κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρημα-τοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέ-ους.
» Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμ-φωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».
ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Παράλληλα, τη λήξη του ελληνικού προγράμματος από τα μεσάνυ-χτα ανακοίνωσε και επίσημα το βράδυ της Τρίτης ο ESM.
Όπως εξηγεί με ανακοίνωσή του ο ESM, η λήξη του προγράμματος σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα θα χάσει τα 1,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από το πρόγραμμα, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών.
«Τα αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της απουσίας μίας νέας συμφωνίας» προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να διασωθούν» συμπληρώνει και καλεί την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Τις τελευταίες ώρες είχαν ενταθεί οι πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία που προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι μοιρασμένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις πιο ψύχραιμες φωνές να πιέζουν στην κατεύθυνση της αποδοχής της πρότασης. Η κυβέρνηση πάντως, φέρεται να ζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.
«Αν υπάρξει υποψία βιώσιμης λύσης, εμείς θα την πάρουμε», είπε υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο ίδιος υποστήριξε πάντως πως όλες οι προτάσεις που έχουν έρθει ως τώρα είναι παραλλαγές της τελευταίας πρότασης των δανειστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι δεκτές.
Επίσης, είπε ότι αν η πρόταση που θα έρθει δεν προβλέπει ρύθμιση που να καθιστά το χρέος βιώσιμο δεν είναι άξια λόγου.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτ προκειμένου να βρεθεί συμφωνία στο παρά πέντε της λήξης του ελληνικού προγράμματος.
Παρά το αρχικό «όχι»« του Μαξίμου στην πρόταση Γιούνκερ προχθες το βράδυ, η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιγράφοντας τα σημεία μιας πρότασης όπου θα μπορούσαν οι εταίροι να συμβάλλουν σε να λύση είναι:
-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις
-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραματεύσεων και του κατώτατου μισθού
-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)
-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Σύμφωνα με την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τις τελικές προτάσεις των θεσμών της 26ης Ιουνίου, και ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ύστατης αυτής πρότασης είναι η διευθέτηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της χώρας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στο συνολικό πακέτο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την τόνωση και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Εξάλλου, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα που έληξε χθες τα μεσάνυχτα, εξανεμίζεται και η χρηματοδότησή του, ύψους 16,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξανεμίζονται 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, 3,4 δισ. από τα SMPs (κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης) και τα ANFAs. Εξανεμίζονται, επίσης, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και είχαν μεταφερθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ΕFSF.
Την ίδια στιγμή γερμανός αξιωματούχος δηλώνει – σύμφωνα με το Reuters – ότι είναι πολύ αργά για μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος.