Μια διαφορετική, κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, συνέντευξη μας παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο Σπύρος Ξένος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προσδοκίες των Ζακυνθινών αλλά και στον καταλυτικό ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη διαμόρφωση των νέων πολιτών.
Στο πρώτο ερώτημα, «Πόσο δύσκολο είναι να μπαίνει στη “ζούγκλα” των εκλογών ένας επιστήμονας που εκ του επαγγέλματός του, ασχολείται με τον άνθρωπο», ο κ Ξένος απάντησε:
«Είναι δύσκολο, κυρίως γιατί, με δεδομένο ότι πολιτεύομαι πρώτη φορά, δεν διαθέτω κομματικούς μηχανισμούς, ούτε γνώστες εκλογικών αναμετρήσεων. Φυσικά, αυτό είναι και πιο αυθεντικό, αλλά μόνο το βράδυ των εκλογών θα δούμε αν θα εκτιμηθεί. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών, όμως, είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολύ κόσμο δύο μήνες τώρα και να δω τις αντιδράσεις τους, τα συστήματα αξιών, τις ιεραρχήσεις τους και όλο αυτό θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον, ανεξαρτήτως αν εκλεγώ ή όχι».
Ο πολιτικός και το σύστημα αξιών
Σχετικά με το σύστημα αξιών στη Ζάκυνθο, το οποίο έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, η απάντηση του κ. Ξένου ήταν η εξής:
«Για να πολιτευτείς πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου, για να μπορείς να ερμηνεύεις τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Στη σεισμοπυρκαγιά του 1953, πέραν των ανθρώπινων απωλειών, των κατεστραμμένων σπιτιών και μνημείων, μετοίκησε το αστικό στοιχείο της Ζακύνθου, αυτός ο μεγάλος “παιδαγωγός” που μεταλαμπάδευσε αξίες και αρχές στους νέους της πόλης. Το 1984, όταν άρχισαν να φτάνουν τα μεγάλα Πακέτα Στήριξης από την Ευρώπη, με προορισμό να βοηθήσουν την ανάπτυξη, το χαμηλό επίπεδο αντιστάσεων του πληθυσμού δεν βοήθησε στο να απορροφηθούν και να είναι αποτελεσματικά. Χωρίς υπόβαθρο, οι άνθρωποι έβαλαν στην κορυφή της αξιακής πυραμίδας τους το χρήμα και σε αυτό οφείλονται όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησί 40 χρόνια τώρα. Δεν καταλαβαίνουμε ότι ο ατομικός πλουτισμός δεν φτάνει για μια ταξική αποστασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1967 μέχρι το 1986, στους εκπαιδευτικούς δείκτες της επικράτειας η Ζάκυνθος ήταν 52η στους 54 νομούς της χώρας (αφήνοντας πίσω μόνο την Ξάνθη και τη Ροδόπη), με ποσοστά σχολικής διαρροής και εγκατάλειψης πάνω από 25%. Στο δίλημμα “Εκπαίδευση ή εισόδημα;”, επιλέχθηκε το δεύτερο, με τα τωρινά αποτελέσματα».
Όσον αφορά τον ρόλο του πολιτικού μέσα σε όλα αυτά, ο υποψήφιος Βουλευτής απάντησε: «Ένας αγρότης που συνάντησα σε ένα χωριό μού είπε: “Το μαχαίρι πρέπει όχι μόνο να μπει στην πληγή, αλλά και να το γυρίσεις πολλές φορές για να την καθαρίσεις. Αλλιώς, κάτσε σπίτι σου!” Ο κόσμος νιώθει ηττημένος και αμφιβάλλει ότι είναι αναστρέψιμος ο κατήφορος που έχουμε πάρει. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, όπως κι εγώ, που πιστεύουν ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί και αυτό θα το δούμε και μετά τις εκλογές».
Για την επιλογή του να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο κ. Ξένος είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-.ΠΣ. βρίσκεται πιο κοντά σε αυτά που πιστεύω, έχω γράψει, θέλω να αλλάξω και ονειρεύομαι. Κυβέρνησε υπό αυστηρή επιτήρηση και σε ασφυκτικό πλαίσιο, γι’ αυτό και στην ουσία δεν ζητάει δεύτερη ευκαιρία, αλλά πρώτη, για να εφαρμόσει τις πολιτικές του σε συνθήκες στοιχειώδους δημοσιονομικής σταθερότητας».
Προβλήματα της καθημερινότητας στη Ζάκυνθο
Για τα προβλήματα της Ζακύνθου, η τοποθέτηση του κ. Ξένου ήταν η εξής: «Βομβαρδισμένοι δρόμοι, μολυσμένα ποτάμια, έλλειψη υδροδότησης, ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος, ανεπαρκής βιολογικός καθαρισμός, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, άναρχη δόμηση και τόσα άλλα. Πόσες φορές έχει χρηματοδοτηθεί το αποχετευτικό; Πάμπολλες. Τι έγινε; Τίποτα. Μόνο με ρήξη και “σπασμένα αυγά” μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αν εξαντλήσουμε όποιο φυσικό πόρο διαθέτει το νησί, τι θα μείνει; Ας μην κάνουμε τη Ζάκυνθο έναν απέραντο Λαγανά! Μιλάω και σε επίπεδο ασφάλειας των πολιτών (εγκληματικότητα, θάνατοι νέων από ναρκωτικά, ασφάλεια πτήσεων). Επί χρόνια έχει μείνει αφύλακτη διάβαση το νησί μας, έχουν όμως ευθύνη και οι ντόπιοι που ανέχονται τόση διαφθορά».
Χαριτολογώντας αλλά δίνοντας εμφανώς το νόημα για προστασία τα πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Σπύρος Ξένος πρόσθεσε: «Αν έβγαινα βουλευτής, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ανοίξω την Οδό Φιλικών, προστατεύοντας όμως τα μνημεία».
Εκπαίδευση και διαμόρφωση πολιτών
Σχετικά με την παιδεία, ο υποψήφιος Βουλευτής, δήλωσε ότι θα μπορούσε να μιλάει για ώρες πάνω σε αυτό το θέμα. «Ο Ιανός θα μπορούσε να είναι ο θεός της εκπαίδευσης: από τη μια η συντήρηση, από την άλλη η πρόοδος. Για τους κοινωνιολόγους η εκπαίδευση είναι ο βασικός μηχανισμός μιας Πολιτείας για ό,τι θέλει να κάνει και αντιμετωπίζεται εργαλειακά. Η εκπαίδευση μετατρέπει το κοινωνικό προνόμιο σε φυσικό χάρισμα. Το πώς θέλεις να διαμορφώσεις μια κοινωνία για τα επόμενα χρόνια ξεκινάει από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαίος ο αποκλεισμός της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία», είπε ο κ. Ξένος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ισότητα ευκαιριών, ενώ από τα σχολεία και τις σχολές βγαίνουν νέοι επιστήμονες χωρίς κριτική συνειδητοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει! Με δεδομένο ότι το γνωστικό μου αντικείμενο είναι η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και των Πολιτισμικών Ανισοτήτων, θα ήθελα να συγκροτούνταν μια ομάδα επιστημόνων για να αναλύσει, να κρίνει και να συνθέσει τα δεδομένα ώστε να προτείνει μια σοβαρή αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να αποφεύγουμε “ράβε-ξήλωνε” του εκάστοτε υπουργού Παιδείας».
Για την επαφή της νέας γενιάς με την τεχνολογία, ο κ. Ξένος τόνισε: «Αλίμονο αν αφήσουμε την κοινωνικοποίηση των νέων ανθρώπων στα social media!».
Τέλος, για τους άμεσα μελλοντικούς του στόχους ανέφερε: «Δεν έχω σκοπό να μπω σε μια γυάλα, αν εκλεγώ, ούτε να παρασυρθώ από Σειρήνες. Θεωρώ ότι το βασικότερο είναι οι πολιτικοί να απαντήσουν ειλικρινά στο ερώτημα “Γιατί πολιτεύεσαι;”. Ακόμα και αν δεν εκλεγώ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να επιστρέψω στην έρευνά μου, στα γραψίματα και στις λοιπές ασχολίες μου. Δεν έχω άγχος για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα συνεχίσω και την επόμενη μέρα από εκεί όπου είχα σταματήσει. Το όνειρό μου, πάντως, είναι να αναδειχθούν οι πολιτισμικοί θησαυροί της Ζακύνθου».