Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις ειδήσεις από την Κέρκυρα στα σημεία που αφορούν έργα ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Απ’ ότι είδαμε για τη Ζάκυνθο το μόνο έργο που ανακοινώθηκε ήταν η συντήρηση ορισμένων κτιρίων στο εσωτερικό του κάστρου κάτι που ήταν εδώ και χρόνια επιβεβλημένο να γίνει. Όπως γράφαμε τις προάλλες τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στη Ζάκυνθο είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα εκτελεστούν και δε θα χαθούν σε βάθος χρόνου. Η ίδια δε η υπουργός, Πολιτισμού ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις, ήρθε αποφασισμένη στη Ζάκυνθο προ 18 μηνών να γνωρίσει κάθε ζήτημα από εκείνα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Γι αυτό και επισκέφτηκε το Αρχοντικό του Ρώμα, την Οικία Φώσκολου και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών. Και στις τρεις περιπτώσεις, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν αρκέστηκε σε καλά λόγια και φιλοφρονήσεις αλλά έκανε και παρατηρήσεις αναφορικά με τα όσα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν και όσα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Πέρασε όμως καιρό από τότε και δεν είδαμε κάποια εξέλιξη στα παραπάνω έργα! Το Αρχοντικό Ρώμα καταστρέφεται από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου και η συλλογή κινδυνεύει να υποστεί φθορές. Το Μουσείο Σολωμού δεν τα βγάζει πέρα και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση και σε ότι αφορά την οικία Φώσκολου, μια μελέτη του Υ.ΠΟ. για τη συντήρηση του γλυπτού στον περίβολο της Οικίας δε θέλει η περιφέρεια να την υλοποιήσει για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν. Και για τα τρία αυτά θέματα η τοπική κοινωνία αναμένει πρωτοβουλίες στη σωστή κατεύθυνση και όχι λόγια που γρήγορα ξεχνιούνται. Ίδωμεν!
Απο την αρχαιότητα η δημιουργία συντήρηση η αποκατάσταση των μνημείων μιας πόλης εξαρτιώταν απο τους κανόνες της.
Αν υπήρχε αυταρχικό καθεστώς την δουλειά την έκαναν οι δούλοι και οι αιχμάλωτοι.
Αν υπήρχε Δημοκρατική κοινωνία όπως στην Αρχαία Αθήνα αυτό γινόταν απο χορηγούς η ντόπιους που πληρωνόταν απο το ταμείο του Δήμου.
Σήμερα λόγω της απαράδεκτα γραφειοκρατικής κατάστασης του κράτους,είναι περισσότερο επιτακτική απο ποτέ η ανάγκη εύρεσης χορηγών που θα αναλάβουν τις επισκευές η την συντήρηση των πολιτιστικών μας μνημείων.
Αρνητικός παράγοντας στην εξεύρεση λύσης απο μεριάς κράτους είναι και οι διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες.
Όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η κινητοποίηση για να βρεθούν λύσεις είναι άμεση.Η γραφειοκρατία και η παρακμή πρέπει να σταματήσουν και αυτό είναι ευθύνη όλων των μελών μιας υγιούς κοινωνίας.