Κόλαφο για τη χώρα και την Περιφέρεια Ιόνιων νησιών αποτελεί η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την αδυναμία της να αποκαταστήσει και να εξυγιάνει το ΧΥΤΑ του Σκοπού, εννέα χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του 2014. Κατόπιν τούτου προς καταβολή σοβαρού προστίμου οδεύει πλέον η χώρα μας, για την κατάσταση του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταδικασθεί το 2014, μια δεύτερη καταδίκη θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραπέμπεται “επειδή δεν έκλεισε τον χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Ο χώρος υγειονομικής ταφής αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη, πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014”.
Σύμφωνα με την Επιτροπή “παρόλο που δεν έχουν αποσταλεί νέα απόβλητα στον χώρο υγειονομικής ταφής Ζακύνθου εδώ και πάνω από πέντε έτη, ο χώρος ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Επιτροπή αναβλήθηκαν και, επομένως, η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.
ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ
Υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό είχε προετοιμαστεί μελέτη από το Δήμο Ζακύνθου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ την οποία όμως δεν αποδέχθηκε ο ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας Ι.Ν. και προχώρησε στη ανάθεση νέας μελέτης ύψους 7 εκ. ευρώ.
Παρά την εξαγγελία της Περιφέρειας Ιόνιων νησιών από το 2020 η μελέτη αυτή ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια φάση βρίσκεται και εάν θα κατατεθεί, προς έγκριση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που πρώτη ανέδειξε το θέμα οι «επιτυχίες» της Ελλάδας δεν τελειώνουν εκεί. Η χώρα παραπέμπεται για πρώτη φορά στο Ευρωδικαστήριο και για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αναθεώρηση των χαρτών διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας. Οι χάρτες έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη-μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.
Οι χάρτες, που δείχνουν ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε διαφορετικά σενάρια πλημμυρών, αποτελούν τη βάση για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (στην Ελλάδα είναι ένα ανά υδατικό διαμέρισμα). Τα σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν καταρτισθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας έχει ήδη κινηθεί και για αυτό το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς επτά ευρωπαϊκά κράτη είχαν μείνει πίσω στην αναθεώρηση των χαρτών, ωστόσο η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν συμμορφώθηκε και συνεπώς παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο.
«Αρχικά, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, πριν από το καλοκαίρι, η Ελλάδα εξήγησε ότι η συμμόρφωση δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2023. Δεδομένου ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει παραπέμποντας την υπόθεση στο Δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με χώρο υγειονομικής ταφής στη Ζάκυνθο, έγινε επειδή δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί ο παλαιός ΧΥΤΑ στην περιοχή Σκοπός της Ζακύνθου.
Ο εν λόγω ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί από το τέλος του 2017. Για να υπάρχει αποκατάσταση, ωστόσο, πρέπει να υπάρξει πρώτα έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Η κατάθεση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έγινε προ διετίας από το ΦΟΔΣΑ Ιόνιων Νήσων. Υπήρξαν όμως σημαντικές παρατηρήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στη λύση που πρότεινε ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, ενώ παράλληλα τέθηκε και ζήτημα αν τελικά η αδειοδοτούσα αρχή πρέπει να είναι η Αποκεντρωμένη ή η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τελικά, η Αποκεντρωμένη αποδέχθηκε ένα πλαίσιο λύσης, με επιφύλαξη, εν αναμονή της οριστικής λύσης. Για να συνταχθεί η πρόταση οριστικής λύσης, έπρεπε να αναθέσει ο ΦΟΔΣΑ δύο μελέτες, μια γεωτεχνική και μια για την επικαιροποίηση της ΜΠΕ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ανατεθεί.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, έχει συντονιστικό ρόλο και όχι εκτελεστικό στα παραπάνω.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη Ζάκυνθο, την τελευταία πενταετία, υπάρχει διαχείριση αποβλήτων στο χώρο του σημερινού ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει βοηθήσει και με μεταφορές αποβλήτων σε γειτονικούς αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με την εναπόθεση των αποβλήτων.
Σημειώνεται πως στο χώρο του σημερινού ΧΥΤΑ έχει ξεκινήσει, μετά από συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έργο κατασκευής
μονάδας διαχείρισης αποβλήτων από τις αρχές του 2022, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2024.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τη διαχείριση των αποβλήτων κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος ή πιθανότητα επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να αναλαμβάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του το συντονισμό και την υλοποίηση των μέτρων, ώστε να αποτρέπονται τα παραπάνω.
Εκ του Γραφείου Τύπου