Σημαντικότατη ήταν πτώση στην τουριστική κίνηση που κατέγραψε το Λιμεναρχείο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς στο λιμάνι του νησιού μας αποβιβάστηκαν περίπου 6.500 λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχη μείωση καταγράφουν και άλλοι προορισμοί στην Ελλάδα και η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες έχει φέρει ένα σοβαρό πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμεναρχείο, από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι 12.999 επιβάτες, 2.729 Ι.Χ και 113 λεωφορεία.
Την ίδια περίοδο πέρυσι, στο λιμάνι της Ζακύνθου είχαν αποβιβαστεί 18.607 επιβάτες, 4.103 αυτοκίνητα και 135 λεωφορεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη κίνηση υπήρχε την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ φέτος πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, δεν έγινε κανένα δρομολόγιο την Μεγάλη Τρίτη και μόνο ένα την Μεγάλη Τετάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λιμεναρχείο , η κίνηση από Κυλλήνη για Ζάκυνθο διαμορφώθηκε ως εξής:
Σάββατο του Λαζάρου 1.548 επιβάτες, 287 Ι.Χ και 12 λεωφορεία
Κυριακή των Βαΐων 1.078 επιβάτες, 196 Ι.Χ. και 13 λεωφορεία
Μεγάλη Δευτέρα 1.323 επιβάτες, 291 Ι.Χ, 14 λεωφορεία
Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη 429 επιβάτες, 112 Ι.Χ και 5 λεωφορεία
Μεγάλη Πέμπτη 3.874 επιβάτες , 1.008 Ι.Χ και 16 λεωφορεία
Μεγάλη Παρασκευή 3.737 επιβάτες, 652 Ι.Χ και 43 λεωφορεία
Την κίνηση των ημερών σχολίασε μιλώντας στον –Ε- ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας, ο οποίος ανέφερε πως η έλλειψη χρημάτων, οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, απέτρεψαν πολλούς από το να έρθουν για ολιγοήμερες διακοπές στη Ζάκυνθο.
«Αν δε γίνονταν κάποιες οργανωμένες εκδρομές από τουριστικά λεωφορεία, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα! Πιστεύω πως πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι απεργίες, αφού πολύς κόσμος επικοινωνούσε με την Υπηρεσία μας για να δει αν θα μπορέσει να ταξιδέψει και αν υπάρχει το ενδεχόμενο η απεργία να παραταθεί, οι καιρικές συνθήκες αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κοκκάλας.
Σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού στο λιμάνι, ο Λιμενάρχης ανέφερε πως τόσο την Μεγάλη Πέμπτη όσο και την Μεγάλη Παρασκευή, υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση και αστυνομικοί της Τροχαίας συνέβαλαν στη διαχείριση της κίνησης.
«Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από αυτά που παρατηρήθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής όταν η αποβίβαση συνέπεσε με την λιτανεία αλλά και το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όταν λόγω μηχανικής βλάβης του ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ, το δρομολόγιο των 21.30, ξεκίνησε στις 22.20 και έφτασε στο λιμάνι τα μεσάνυχτα. Μικροπροβλήματα είχαμε και στις αναχωρήσεις της Μεγάλης Δευτέρας, αφού λόγω επιδείνωσης του καιρού, πολλοί θέλησαν να φύγουν νωρίτερα από ότι αρχικά είχαν σχεδιάσει» σημείωσε ο κ. Κοκκάλας, κάνοντας γνωστό πως η έξοδος των ταξιδιωτών συνεχίστηκε χθες.
Προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, προέκυψαν και στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής που η κίνηση στο λιμάνι ήταν αυξημένη, όπως συνέβη το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.