Στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός αυτών που προσέρχονταν ήταν από 10 έως 20 άτομα κάθε μέρα.
Στο Διοικητήριο που εργάζεται η ομάδα των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, δεν παρέχεται πληροφόρηση και όσοι περιμένουν πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο έλεγχο μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο ή να πηγαίνουν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και να ζητούν από τους μηχανικούς του υπουργείου πληροφόρηση για την τύχη των σπιτιών τους.
Το μόνο το οποίο είναι γνωστό είναι ότι τώρα πλέον θα γίνει ένας και μοναδικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει πρωτοβάθμιο καθώς τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν κάτι άλλοι Στο Δήμο την περασμένη Πέμπτη προσήλθαν 20 άτομα για κατάθεση αιτήσεων και το ίδιο συνέβη και την Παρασκευή. Οι αιτήσεις προωθούνται στο κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Φ.Ε.Κ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 165 αυτοψίες σε επίπεδο δευτεροβάθμιου ελέγχου.
Από τις αυτοψίες αυτές προέκυψαν τα ακόλουθα:
– Σε κατοικίες και σε σύνολο 115 ελέγχων καταγράφηκαν 65 «πράσινα» σπίτια, δηλαδή κατάλληλα για χρήση και 50 «κίτρινα» δηλαδή σπίτια που χρήζουν επισκευής.
-Σε επαγγελματικούς χώρους έγιναν συνολικά 23 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι με 11 κτίρια να χαρακτηρίζονται «πράσινα» και 12 «κίτρινα» .
– Σε λοιπά κτίρια (π.χ. αποθήκες, στάβλοι κ.λ.π) έγιναν 24 αυτοψίες με 5 κτίρια να χαρακτηρίζονται «πράσινα», 18 «κίτρινα» και 1 «κόκκινο» δηλαδή ακατάλληλο για χρήση.
– Τέλος σε ελέγχους σε 3 δημόσια κτίρια καταγράφηκαν 2 «πράσινα» και 1 «κίτρινο».
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ