Στις επιφυλάξεις που διατυπώνουν πολλοί τουριστικοί παράγοντες για την σεζόν του 2019 και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την χώρα μας αλλά και τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ειδικότερα, η «ραγδαία» επάνοδος των ανταγωνιστικών αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου κτλ έρχονται να προστεθούν και οι εκτιμήσεις της Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και μέλους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Χριστίνας Τετράδη, που παρευρέθηκε στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου στις αρχές του μήνα.
Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο ραδιόφωνο του -Ε- η κ. Τετράδη επανέλαβε τις απόψεις της, υποστηρίζοντας πως για όσο διάστημα είμαστε «έρμαια» των συγκυριών και δεν σχεδιάζουμε μια ισχυρή τουριστική πολιτική, τόσο πιο εύκολα θα αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με την ζήτηση της χώρας μας από τις αγορές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα φετινά νούμερα ως προς τις αφίξεις είναι χαρακτηριστικά και σίγουρα διαφέρουν από αυτά που καταγράφηκαν πέρυσι.
«Η σεζόν που ολοκληρώθηκε μας κατέδειξε πολλά πράγματα. Καταρχήν ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι στον «αυτόματο πιλότο» με αποτέλεσμα όπως υπάρχουν καλές χρονιές, μπορεί να υπάρχουν και κακές. Τίθεται ένα θέμα συνολικής στρατηγικής και η χώρα μας δεν μπορεί να εξαρτάται από το τι κάνουν οι «γείτονες» ανταγωνίστριες αγορές για να πάει καλά ή άσχημα στον τουρισμό! Ενώ μέχρι και πέρυσι είχαμε μια έντονη ανοδική πορεία, ξαφνικά άνοιξε η αγορά της Τουρκία της Αιγύπτου και της Βόρειας Αφρικής και καταδεικνύεται πως σαν χώρα δεν έχουμε την σωστή στρατηγική. Εν ολίγοις όταν η συγκυρία μας ευνοεί πάμε καλά και όταν δεν μας ευνοεί είτε δεν πάμε καλά είτε παραμένουμε στάσιμοι» ανέφερε η κ. Τετράδη, υπογραμμίζοντας πως και στην έκθεση world Travel Market του Λονδίνου αποτυπώθηκε η μεγάλη δυναμική της τουρκικής αγοράς, ειδικά τώρα που η υποτίμηση του νομίσματος, την κάνει ακόμη πιο «δελεαστική».
«Η Χώρα μας δεν έχει τα ίδια νούμερα με πέρυσι ως προς τις αφίξεις. Δεν τα είχε φέτος και είναι σίγουρο ότι δε θα τα έχει και του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικά σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η κ. Τετράδη επισήμανε πως σίγουρα η γεωγραφική θέση της Ζακύνθου και των υπόλοιπων νησιών είναι σίγουρα ευνοϊκή, όταν το κλίμα στην Μεσόγειο είναι τεταμένο.
Σε σχέση με τη βρετανική αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και το Brexit, η κ. Τετράδη παίρνοντας ως αφετηρία τα συμπεράσματα από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου, ανέφερε πως οι συνέπειες ακόμη δεν μπορούν να αξιολογηθούν.
«Δεν μπορούμε να εξάγουμε ακόμη ασφαλή συμπεράσματα. Οι Βρετανοί ακόμη δεν γνωρίζουν πως το Brexit θα επηρεάσει την οικονομία στα νοικοκυριά. Αυτό θα φανεί μέσα στο 2019 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να ανησυχούμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων αναφέρθηκε και στους πρόσφατους σεισμούς, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες μας. Η ίδια ανέφερε πως το φαινόμενο σημειώθηκε όταν στο νησί μας είχαμε ακόμη τουρίστες και πως υπήρξε σωστός συντονισμός στις ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να μην υπάρξει ανησυχία και αναστάτωση με αποτέλεσμα πολλοί το ίδιο βράδυ να επιστρέψουν στα δωμάτια τους, ενώ δεν σημειώθηκαν πρόωρες αποχωρήσεις. Η κ. Τετράδη έκανε γνωστό πως ακολούθησε και μια συνάντηση – ενημέρωση με τους τουρ οπερέιτορς προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ