Σε κλίμα μεγάλης έντασης έγινε χθες το βράδυ η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα κτιριακά προβλήματα του 1ου σχολικού συγκροτήματος το οποίο μετά τους σεισμούς έχει υποστεί ζημιές και η κατάστασή του έχει επιβαρυνθεί με αποτέλεσμα οι γονείς να φοβούνται για την ασφάλεια των μαθητών.
Λίγη ώρα πριν αρχίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος Γονέων είχε πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και εκεί συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ακολούθως τα μέλη του μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο όπου και συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά από μία μακρά και εξαντλητική διαδικασία τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων αποφασίστηκε να χτυπηθεί το σχολείο για να πέσουν οι σοβάδες σε όλα τα σημεία που υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησής τους και πτώσης πάνω στα κεφάλια των παιδιών. Επίσης αποφασίστηκε η διεκδίκηση πιστώσεων για να εκπονηθεί άμεσα η μελέτη για τη στατική επάρκεια και ενίσχυση του σχολείου ενώ θα υπάρχει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών.
Αρχικά έγινε η ενημέρωση από το Δήμαρχο που είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν 85 διδακτήρια στη Ζάκυνθο με τις 90.000 ευρώ που δίνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας! Το ποσό που χρειάζεται σύμφωνα με τους ελέγχους που έκαναν πρόσφατα οι μηχανικοί του Δήμου είναι 10 εκ. € για να συντηρηθούν όλα αυτά τα σχολεία.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο νέος Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Διονύσης Τουρκάκης ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, έδωσε πληροφορίες τεχνικής φύσεως και ενημέρωσε για την επίσκεψη του καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη που πήγε στο 1ο συγκρότημα και είδε από κοντά την κατάστασή του.
«Θα χτυπηθούν οι σοβάδες, μετά θα γίνει η μελέτη που θα χρειαστεί 3 μήνες και οι εργασίες για τη στατική ενίσχυση θα γίνουν το καλοκαίρι που το σχολείο είναι κλειστό. Κάναμε ότι μπορούσαμε για τις άμεσες εργασίες. Η μελέτη για να συνταχθεί χρειάζεται να ληφθούν δείγματα (τα γνωστά καρότα) από τις κολώνες και να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις. Συντάξαμε τεχνικό δελτίο και το στείλαμε στην Επιτροπή Παιδείας. Οι αναθέσεις θα γίνουν στη συνέχεια» είπε ο κ. Τουρκάκης.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσης Γεωργάνος πήρε το λόγο αμέσως μετά και ζήτησε να δοθούν εδώ και τώρα απαντήσεις αν μπορούν να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και να μπουν στις αίθουσες. Ρώτησε ποιος θα εγγυηθεί γι’ αυτό και πότε θα αρχίσουν τα έργα στο σχολείο.
Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος επεσήμανε τι είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια με τις επισκευές στο Δημοτικό σχολείο του Άμμου όταν κάποιοι επέμεναν να γκρεμιστεί και είχε έλθει ο καθηγητής κ. Καρύδης που είπε ότι το σχολείο δεν έχει ανάγκη και δεν θα πέσει αλλά χρειάζεται συντήρηση.
Οι γονείς που ήταν στην αίθουσα διαμαρτύρονταν και φώναζαν εκφράζοντας και την αγωνία τους για τα παιδιά τους που μπαίνουν στις αίθουσες. Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν ήταν και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπόλοιπα σχολεία καθώς και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τουαλέτες, υγρομόνωση κλπ.
Οι μηχανικοί έχουν συστήσεις επιτροπή που θα κάνει ελέγχους σε όλα τα σχολεία και ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως θα παρακολουθείται στενά η πρόοδος των εργασιών.
Η απόφαση ελήφθη για τη συνέχιση των επισκευών και τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξεύρεση χρημάτων για να γίνουν οι μελέτες και οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν μετά από 3 μήνες.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ