Αν και το νομικό καθεστώς ως προς την πιθανότητα αποζημιώσεων σε ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε πρώτες ύλες, εμπορεύματα και εξοπλισμό επιχειρήσεων από το σεισμό είναι αποθαρρυντικό, καθώς τέτοιου είδους ζημιές δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν, η προσέλευση των πολιτών στα αρμόδια γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για να δηλώσουν τις ζημιές αυτές συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περί τις 60 αιτήσεις από πληγέντες και η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου έχει εξετάσει περίπου το 40% των αιτήσεων αυτών. Στην πλειοψηφία τους οι πληγείσες επιχειρήσεις βρίσκονται στις περιοχές της Λιθακιάς, του Λαγανά, της Πόλης και του Αργασίου.
Αν και όπως προαναφέρθηκε οι πληγέντες δεν προσβλέπουν σε άμεσες αποζημιώσεις, τα στοιχεία των επιχειρήσεων θα καταγραφούν ώστε ει δυνατόν να εξασφαλιστούν εναλλακτικές πηγές ενίσχυσης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα κτλ.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΓΗΤΙΚΑ
Σημειώνεται πως προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου, η αίτηση που θα υποβάλλουν οι πληγέντες πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Δικαιολογητικά που υποβάλλονται από επαγγελματίες μαζί με την αίτηση:
1. Φωτογραφικό υλικό (εφόσον τα κατεστραμμένα δεν δύναται να παραμείνουν ως έχουν)
2. Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο
3. Φορολογική δήλωση των δυο τελευταίων ετών
4. Βεβαίωση απόδοσης ΦΠΑ τρέχοντος έτους
5. Τιμολόγια αγορών των πρώτων υλών ή εμπορευμάτων που υπήρχαν και καταστράφηκαν. Σε περίπτωση μη ύπαρξης θα πρέπει να αναζητηθούν από τους προμηθευτές.
6. Κατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος καθώς και αν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή – Λογιστικά στοιχεία παγίων. – Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού.
7. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς ή υπεύθυνη δήλωση περί μη ασφάλισης της μονάδας
8. Αντίγραφο της άδειας νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ