Μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης έρευνας που γίνεται σε εργαστήρια Πανεπιστημίου της Αγγλίας πάνω στα γεωλογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας του Αλυκανά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην εφημερίδα μας από τον Καθηγητή Βιομηχανικών Ορυκτών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σταματάκη, ήδη περίπου δεκαπέντε δείγματα ορυκτών έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο East Anglia προκειμένου να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού και την προέλευσή τους.
Προς το παρόν, υπάρχουν τα στοιχεία από μια πρώτη ανάλυση των ορυκτών που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δείχνει πως τα υλικά που εστάλησαν έχουν παρόμοια σύσταση και αποτελούνται από τα ίδια στοιχεία. Η περαιτέρω έρευνα θα «φωτίσει» τον μηχανισμό της δημιουργίας τους και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα.
Ο Καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών Μ. Σταματάκης συμμετείχε στο κλιμάκιο των επιστημόνων που έκανε τις έρευνες στην υποθαλάσσια περιοχή του Αλυκανά οι οποίες θυμίζουμε πως πλέον έχουν πάρει μια άλλα κατεύθυνση, αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να αποτελούν αρχαιολογικά ευρήματα.
Με βάση την προκαταρκτική έκθεση, στοιχεία της οποίας έχουν ήδη δημοσιευτεί στον –Ε-, με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται πως οι μορφές στο βυθό του Αλυκανά αποτελούν το «αποτύπωμα» γεωλογικών διεργασιών που έλαβαν χώρα σε πρωιμότερες γεωλογικές περιόδους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ευρήματα με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς δεν ταυτίζονται με άλλες δομές που έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία.
Ο κ. Σταματάκης επανέλαβε την σημασία των ευρημάτων και κάλεσε την τοπική κοινωνία να «αγκαλιάσει» και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.