Ένα πολύ σοβαρό θέμα τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και πρόκειται για τις άδειες με τις οποίες αντλείται και μεταφέρεται το νερό.
Όμως η υπόθεση πήρε άλλη τροπή καθώς έγινε γνωστό πως οι δύο ενδιαφερόμενοι που ζητούν την άδεια θέλουν να αντλούν σε καθημερινή βάση τεράστιες ποσότητες νερού το οποίο προφανώς και θα πωλείται.
Αν και από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι πρέπει να σταματήσει το εμπόριο του νερού και να γίνουν όλα εκεί τα έργα που θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει επάρκεια νερού στους κατοίκους και στους επιχειρηματίες, σε κάθε προεκλογική περίοδο ανακύπτουν τέτοια ζητήματα.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου το περασμένο Σάββατο το θέμα μπήκε εμβόλιμα και εκτός ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως εδώ και αρκετό καιρό έχει έλθει η αίτηση από δύο ενδιαφερόμενους που ζητούν άδεια για να αντλήσουν νερό από την ιδιωτική τους γεώτρηση.
Σε παρέμβαση που έγινε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Αρμένη, γνωστοποιήθηκε ότι σύμφωνα με την αίτηση θέλουν να αντλούν χιλιάδες κυβικά νερού κάθε μέρα και να το διανέμουν. Ήδη για το θέμα έχει τοποθετηθεί και η ΔΕΥΑΖ ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κόκλας ζήτησε να κληθεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για να γνωμοδοτήσει με τον Προϊστάμενό της.
Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος στο ενδεχόμενος άντλησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για εμπόριο ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ακτύπης είπε ότι το νερό αυτό θα δίνεται με τις υδροφόρες στα ορεινά που το καλοκαίρι δεν υδροδοτούνται.
Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όλοι οι σύμβουλοι έδειξαν να έχουν προβληματισμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί αφού την ευθύνη για το εμπόριο που γίνεται έχουν όλοι όσοι τις τελευταίες δεκαετίες εξέδιδαν άδειας μεταφοράς
νερού, ενώ στην ουσία γινόταν και γίνεται άντληση και εμπόριο ενός κοινωνικού αγαθού. Γι’ αυτό και ο κ. Νίκος Ακτύπης είπε ότι κανένας αιρετός δεν προέρχεται από παρθενογέννεση.
Σημαντικό είναι ακόμα να αναφερθεί ότι η κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης βελτίωσε την κατάσταση στο νησί, αλλά οι ανάγκες του καλοκαιριού με δεδομένη την αύξηση των τουριστών, παραμένουν μεγάλες και δεν καλύπτονται νόμιμα από το δίκτυο ύδρευσης.
Στην περίπτωση των αιτήσεων δεν ελήφθη απόφαση και το θέμα θα ξανασυζητηθεί για να υπάρχει και η υπηρεσιακή εισήγηση.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ