Τους κινδύνους που υπάρχουν από τη μετάδοση του νέου ιού επισημαίνει η γιατρός πνευμονολόγος Νάντυ Σωληναραίου η οποία μιλώντας στον –Ε- έδωσε στοιχεία για τα ποσοστά όσων έχουν προσβληθεί και αυτών που υπέκυψαν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μισά από περιστατικά που έχουν εντοπιστεί είχαν κακή έκβαση και καθώς πρόκειται για ένα νέο ιό που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να πάμε στο γιατρό.
«Ο ιός αυτός δεν είναι απλός αλλά είναι θανατηφόρος καθώς από τα 250 περιστατικά που έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής τα μισά σχεδόν έχουν καταλήξει. Ο ιός δημιουργεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και καταστρέφει τους πνεύμονες. Κάνει αναπνευστική ανεπάρκεια και συνεχίζει με νεφρική ανεπάρκεια. Μετά από αυτά οι ασθενείς καταλήγουν» δήλωσε η κ. Σωληναραίου.
Τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δόθηκε μεγάλη έκταση από τα κεντρικά δίκτυα ενημέρωσης στο περιστατικό με έναν ασθενή που ήλθε από τη Σαουδική Αραβία και η ζωή του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Τα συμπτώματα της αναπνευστικής και νεφρικής ανεπάρκειας συμβαίνουν σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως ο Έλληνας που ήλθε από τη Σαουδική Αραβία που είναι 69 ετών και ενδεχομένως να είχε κι άλλα προβλήματα υγείας» ανέφερε η κ. Σωληναραίου και συμπλήρωσε «Ο ιός αυτός είχε να εμφανιστεί εδώ και 2 χρόνια και λέγεται το αναπνευστικό σύνδρομο της Μ. Ανατολής. Εχει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος όπως βήχας, πυρετός, δύσπνοια, τα οποία αν επιμένουν πρέπει να πάμε σε γιατρό. Τα περιστατικά ξεκίνησαν από Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ Κατάρ, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία, Ιορδανία και επεκτάθηκαν στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Στη χώρα μας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα με τον Έλληνα που ήλθε από τη Σ. Αραβία στις 17 Απριλίου».
Για τη μετάδοση του ιού και για το εμβόλιο η κ. Σωληναραίου επεσήμανε: «Ακόμα δεν ξέρουμε πώς μεταδίδεται ο ιός. Βρέθηκε σε καμήλες στο Κατάρ και σε νυχτερίδες. Μεταφέρεται στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες και τώρα είδαμε ότι μεταφέρεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανήκει στους κορονoϊούς. Δεν υπάρχει εμβόλιο και κάνουμε εικασίες για τον τρόπο που μεταδίδεται. Ίσως από τα σταγονίδια. Ακολουθείται θεραπευτική αγωγή με βάση τη συμπτωματολογία. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη “Σωτηρία” είναι σε κρίσιμη κατάσταση».
Η πνευμονολόγος του ΠΕΔΥ κ. Σωληναραίου συνέστησε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθαρισμός στα πόμολα στις πόρτες κλπ. Στην τσέπη μας να υπάρχουν πάντα τα αλκοολούχα μαντηλάκια».
Τέλος για την άποψη των γιατρών η κ. Σωληναραίου είπε: «Η ιατρική κοινότητα είναι σε επιφυλακή γιατί μπορεί να έχουμε και επιδημίες. Τώρα πλέον έχουν ανοίξει τα σύνορα και αυτά μεταφέρονται. Το ίδιο έγινε και με το κουνούπι του Νείλου».
Η απειλή του ιού MERS έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο κορονoϊός MERS που εμφανίστηκε πέρυσι μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων, και δείχνει να σκοτώνει το 65% των ασθενών, θνησιμότητα σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στην περίπτωση του συγγενικού ιού SARS.
Περισσότερα από 60 κρούσματα του MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) συμπεριλαμβανομένων 38 θανάτων, έχουν επιβεβαιωθεί τον τελευταίο χρόνο σε εννέα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε περισσότερα από 20 περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στη Σαουδική Αραβία, επίκεντρο της επιδημίας. Η ανάλυση δείχνει ότι ο νέος ιός προκαλεί τα ίδια περίπου συμπτώματα με το SARS: βήχας και πυρετός που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε επικίνδυνη πνευμονία.
Ανησυχητικό είναι ότι, όπως και το SARS, το MERS δείχνει να είναι άκρως μεταδοτικό ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία. Ορισμένοι ασθενείς δείχνουν μάλιστα να μεταδίδουν τον ιό ασυνήθιστα εύκολα, όπως στην περίπτωση ενός νεφροπαθή που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση και μετέδωσε τον ιό σε άλλους επτά ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου.
Η απειλή του MERS έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «ο σοβαρότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Το Σαββατοκύριακο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργανώνει συνάντηση στο Κάιρο στην οποία οι ειδικοί θα συζητήσουν το θέμα του MERS και θα εξετάσουν τυχόν μέτρα που απαιτούνται για το Ραμαζάνι του επόμενου μήνα, οπότε εκατομμύρια μουσουλμάνοι θα εισρεύσουν στη Σαουδική Αραβία.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν η ασθένεια μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του βήχα και του φτερνίσματος, ή μέσω μιας πιο έμμεσης οδού. Ορισμένοι από τους νοσοκομειακούς ασθενείς που μολύνθηκαν δεν είχαν βρεθεί κοντά σε άλλους ασθενείς με MERS, περιέργως όμως εκτέθηκαν στον ιό.
Άγνωστη παραμένει επίσης η πηγή της επιδημίας -οι νυχτερίδες, οι καμήλες και οι κατσίκες είναι μερικές από τις πιθανές δεξαμενές του ιού που έχουν προταθεί ως τώρα. Ο συγγενικός κορονοϊός του SARS πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες που μόλυναν άλλα ζώα σε υπαίθριες αγορές.
Η τελευταία μελέτη, η οποία πάντως εξέτασε την επιδημία μόνο στη Σαουδική Αραβία, υποδεικνύει ότι ο ιός είναι θανατηφόρος στο 65% των περιπτώσεων, συγκριτικά με μόλις 8% στην επιδημία SARS το 2003, η οποία σκότωσε 800 άτομα. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση το πραγματικό ποσοστό να είναι μικρότερο από 65%, αν υπάρχουν στον πληθυσμό ήπια κρούσματα που δεν καταγράφονται.
Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάντως άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή.