Οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω του -Ε- για την γνωστή υπόθεση της δράσης του ενεχυροδανειστή με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την καταγγελία του ζακυνθινού ιερέα που φαίνεται να δρομολόγησε τις αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι κλοπές σε εκκλησίες της Ζακύνθου, μεταξύ αυτών και στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας, που απασχόλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα το χειμώνα του 2015 δεν συνδέονται με τον ενεχυροδανειστή ΡΙΧΑΡΔΟ, στον οποίο σήμερα είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως κατά το πρόσφατο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, ενεχυροδανειστήριο με έδρα τη Ζάκυνθο (και όχι το συγκεκριμένο) είχε βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας του ΣΔΟΕ, που με την συνδρομή και της ΕΛΑΣ προχώρησε στον εντοπισμό κοσμημάτων, για τα οποία δεν παρουσιάστηκαν τα νόμιμα παραστατικά. Τα συγκεκριμένα κοσμήματα, χαρακτηρίστηκαν ως «άγνωστης προέλευσης» και δεν αναφέρθηκε ότι αποτελούσαν προϊόντα εγκληματικής ενέργειας, όπως η κλεπταποδοχή.
Πολύ πιθανό τα παραπάνω δεδομένα να συνδυάστηκαν, χωρίς όμως σύμφωνα με πηγές από τις τοπικές διωκτικές αρχές να υπάρχει μεταξύ τους κάποια συνάφεια.
Η κλοπή της Αγίας Μαύρας
Αξίζει να θυμηθούμε την υπόθεση της κλοπής της Εκκλησίας της Αγίας Μαύρας η οποία είχε απασχολήσει την Κοινή Γνώμη τον Φλεβάρη του 2017. Λίγο μετά το συμβάν, η Ασφάλεια είχε εξαρθρώσει μια σπείρα που είχε ξαφρίσει συνολικά 12 εκκλησίες στο νησί μας.
Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί στη Ζάκυνθο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου τέσσερις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας από 18 έως 22 ετών καθώς και ένας 27χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία των διακεκριμένων κλοπών σε Ιερούς Ναούς, ενώ στην υπόθεση ήταν εμπλεκόμενος και ένας ακόμη 22χρονος ημεδαπός τον οποίο βαρύνουν αντίστοιχες κατηγορίες.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι πέντε αλλοδαποί και ο ημεδαπός είχαν συγκροτήσει ομάδα, της οποίας η δράση αφορούσε την συστηματική διάρρηξη Ιερών Ναών σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους μέρος των χρυσαφικών και των άλλων αντικειμένων που είχαν αφαιρεθεί από τον Ιερό Ναό Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας τα ξημερώματα της 02.02.2015.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ σε ενεχυροδανειστήριο
Σε ότι αφορά τον έλεγχο που έγινε τον Ιούλιο του 2017 σε ενεχυροδανειστήριο, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ μεγάλο χρηματικό ποσό και τιμαλφή μεγάλης αξίας, μετά από έλεγχο που ακολούθησε καταγγελίες για πλήθος κλοπών στη Ζάκυνθο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε δοθεί τότε στη δημοσιότητα από το ΣΔΟΕ:
«Στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από επισταμένη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών, κλιμάκια υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών & Όπλων και του Τμήματος Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν συγχρονισμένους ελέγχους στις πόλεις της Ζακύνθου, Πύργου και Αμαλιάδος. Κατά την διάρκεια των ελέγχων, τόσο στο κεντρικό κατάστημα όσο και στα υποκαταστήματα επιχείρησης ενεχυροδανειστηρίου καθώς και στις οικίες των εμπλεκομένων προσώπων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν – καθόσον δεν προέκυψε η νόμιμη προέλευση και κατοχή τους – τα κατωτέρω: Χρηματικό ποσό ύψους 66.930,00€
Δύο πλαγιόκαννα όπλα
Δύο διόπτρες όπλων
43 χρυσές λίρες
9 ρολόγια ιδιαίτερης αξίας, επώνυμων κατασκευαστικών οίκων
3 αργυρά νομίσματα του Ελληνικού Δημοσίου
Πλήθος τιμαλφών μεγάλης αξίας σε πλαστικές συσκευασίες και
Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων
Θυμίζουμε πως δεν πρόκειται για την αλυσίδα των καταστημάτων που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ