Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου απαντά για τη χρήση των παραλιών
Τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος εξετάζουν το αίτημα
Χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις μας έστειλε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο μετά από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου (που ελήφθη στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2014) να προχωρήσει σε δημοπράτηση των παραλιών του βιοτόπου. Το Πάρκο δηλώνει ότι αφενός δεν δημοπρατεί τις παραλίες του γιατί είναι χώρος αρμοδιότητάς του και αφετέρου γνωστοποιεί ότι κατέθεσε ερώτημα στα αρμόδια υπουργεία για να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες.
Η απάντηση που λάβαμε αναφέρει:
Σε συνέχεια σχετικής δημοσίευσης της έγκριτης εφημερίδας σας με τίτλο «Το Θαλάσσιο Πάρκο παραχώρησε τις παραλίες του στον Δήμο για δημοπράτηση» (Ερμής, 13.03.2014/ αρ. φύλλου 4314) στα πλαίσια της ενημέρωσης που αφορούσε την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ζακύνθου, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
– Ο κύριος ρόλος του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ., ο οποίος διέπεται τόσο από το Π.Δ. σύστασής του (Π.Δ. 906/Δ΄/1999) όσο και από τη εθνική νομοθεσία περί προστασίας του Περιβάλλοντος (Ν1650/86, Ν3937/2011, κλπ), απαιτεί την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, δηλαδή το συνδυασμό συγκεκριμένων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην αποτελεσματική προστασία και διατήρηση του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Ο Φορέας Διαχείρισης προβαίνει στην παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού σε επαγγελματίες για την τοποθέτηση ομπρελών-ξαπλωστρών από το 2002 με κύριο γνώμονα την ορθολογική διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην περιοχή δικαιοδοσίας του, παραλίες που ως γνωστόν περιλαμβάνονται στις σημαντικότερες παραλίες για το συγκεκριμένο είδος της Μεσογείου. Η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού εντός του χώρου δικαιοδοσίας του Ε.Θ.Π.Ζ. γίνεται υποχρεωτικά στο πλαίσιο υλοποίησης Ετήσιων Διαχειριστικών Μέτρων του Ε.Θ.Π.Ζ., που συμπεριλαμβάνουν φυσικές και ανθρωπογενείς παραμέτρους, όπως τα σημεία πρόσβασης των επισκεπτών της κάθε παραλίας, την φέρουσα ικανότητα της παραλίας, τα σημεία φωλεοποίησης, τη διάβρωση, την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού (Φύλακες Περιβάλλοντος) του Φ.Δ., την οριοθέτηση και τον έλεγχο ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, κλπ. Τα Ετήσια Διαχειριστικά Μέτρα εγκρίνονται σε ετήσια βάση τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. όσο και από το αρμόδιο
Τμήμα του Υπουργείου ΠΕΚΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, είναι φανερό ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. δεν μπορεί να προβεί στην παραχώρηση χώρου που αποτελεί ξεκάθαρα μέρος της βασικής αρμοδιότητάς του, που είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των πιο σημαντικών παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Μεσόγειο.
– Επιπρόσθετα, το θέμα της παραχώρησης εμπίπτει στο νόμο περί αιγιαλού και παραλίας (ν. 2971/2001) και ως εκ τούτου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ε.Θ.Π.Ζ., το θέμα αυτό εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο ΠΕΚΑ. Αναμένεται σύντομα η σχετική απάντηση ώστε να υπάρχει με απόλυτη σαφήνεια ο καθορισμός αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις Προστατευόμενες Περιοχές.