Στο ΦΕΚ κήρυξης του νησιού μας ως σεισμόπληκτη περιοχή που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, υποστηρίζοντας πως ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι η Πολιτεία να εκδώσει τις προβλεπόμενες αποφάσεις για την ενίσχυση των πληγέντων ήταν πολύ μικρός και αυτό θα πρέπει να τονιστεί.
Αναγνώρισε όμως την άμεση ανάγκη όλες οι διαδικασίες που αφορούν την στεγαστική επιχορήγηση των πληγέντων να γίνονται από τη Ζάκυνθο, φέροντας παραδείγματα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς. Σημειώνεται πως με βάση το ΦΕΚ αρμόδια Υπηρεσία για τη διαδικασία είναι προς το παρόν η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα, μέχρι να στελεχωθεί η αντίστοιχη Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας.
Σε ότι αφορά δε το ζήτημα της κοστολόγησης των υπηρεσιών και των υλικών που έθεσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ανέφερε πως ισχύουν τα κόστη και οι τιμές που ορίζονται σε προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που υπάρχει από το 2011.
«Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες από την εκδήλωση του φαινομένου και η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας σε άλλες περιπτώσεις κρατάει από 6 μήνες μέχρι και ένα χρόνο» σημείωσε, ενώ τόνισε πως υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον από την πλευρά της Περιφέρειας για την στελέχωση μιας τοπικής υπηρεσίας που θα αναλάβει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις , τις αυτοψίες, της έκδοσης αδειών κτλ.
«Το ίδιο πρόβλημα είχαμε και σε μεγάλο βαθμό είχαμε και στην Κεφαλονιά. Υπήρχε μια κυκλοφορία εγγράφων που ταξίδευαν από Πόλη σε Πόλη, από το Ληξούρι στην Πάτρα και την Αθήνα. Έχουμε επισημάνει στο Υπουργείο και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε το ζήτημα που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν νοείται κάποιος που καταθέτει μια αίτηση, ζητά διευκρινίσεις και συγκεντρώνει έγγραφα να πρέπει να πηγαινοέρχεται στην Πάτρα . Είναι μια πραγματικότητα και αποτελεί κρίσιμο θέμα. Η Πολιτεία έχει έτοιμο τον προϋπολογισμό, τις αποφάσεις και τις διαδικασίες και δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται δυσκολίες αυτού του είδους» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως το κοστολόγιο επισκευών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών υπάρχει από το 2011 και πρόσφατα τροποποιήθηκε και συμπλήρωσε πως οι τιμές είναι ανάλογες με αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
Τέλος τόνισε πως η ενίσχυση είναι κατά 80% από την κρατική αγωγή και 20% από άτοκο δάνειο, καθώς οι τόκοι καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ