Τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Bakari Henderson σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο ζακυνθινός δικηγόρος δύο εκ των κατηγορουμένων Λευτέρης Γιαννάτος και μεταξύ άλλων στηλίτευσε τόσο τον «καταιγισμό» αρνητικών δημοσιευμάτων μετά την ανακοίνωση της απόφασης όσο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκήθηκε η Έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.
«Επρόκειτο για ένα εξαιρετικά βίαιο συμβάν με μια τραγική κατάληξη, καθώς ένα παιδί 20χρονών απεβίωσε. Από εκεί και πέρα όμως , στο δικανικό μας σύστημα , υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα, σύμφωνα με τα οποία κρίνεται ο καθένας. Στην συγκεκριμένη δίκη,
δόθηκε η ευκαιρία μετά από δύο μήνες εξονυχιστικής διαδικασίας, να μην μείνουμε μόνο στο βίντεο που αποτυπώνει τα 10 βίαια δευτερόλεπτα, αλλά να γίνει ένας εξονυχιστικός έλεγχος της δράσης καθενός εκ των κατηγορουμένων. Με άλλα λόγια το τι έπραξε κάθε
κατηγορούμενος αλλά και ποιο ήταν το κίνητρό του, κάτι που στις ποινικές υποθέσεις είναι πολύ σημαντικό. Υπήρχαν σοβαρά νομικά θέματα που αναλύσαμε όπως το θέμα της διαδοχικής συναυτουργίας, αν ο θάνατος οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια, αν η πραγματική
πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να αφαιρέσουν τη ζωή του θύματος. Το Δικαστήριο κατέληξε στην κρίση για τον ορθό χαρακτηρισμό της πράξης αναφορικά με τους 6 εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και τα πρόσωπα που υπερασπιζόμουν και είχαν αποδεδειγμένη συμμετοχή στο θανατηφόρο αποτέλεσμα» ανέφερε αρχικά ο κ. Γιαννάτος συμπληρώνοντας πως όπως είχε κριθεί σε πανομοιότυπες περιπτώσεις, δεν είχαμε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αλλά της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, σκοπούμενης.
«Πρόκειται για ένα βαρύτατο αδίκημα, που προβλέπει κάθειρξη μέχρι 20 έτη, όταν για την ανθρωποκτονία από πρόθεση προβλέπονται τα ισόβια, δηλαδή τα 25 χρόνια» σημείωσε ο κ. Γιαννάτος, υπογραμμίζοντας πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου ακολούθησε ένας «ορυμαγδός» από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων για ποινές – χάδι.
«Αντίθετα οι περισσότεροι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για ένα σοβαρότατο αδίκημα. Μόνο στην περίπτωση των δύο εντολέων μου, καθώς όταν τελέστηκε το αδίκημα ήταν 18,5 ετών, τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ένα ειδικό ελαφρυντικό που προβλέπει ο ποινικός μας Κώδικας και αναγνωρίζεται στο 99% των περιπτώσεων» τόνισε.
Ο κ. Γιαννάτος αναφέρθηκε στην στάση που τήρησε το θύμα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και επίσης αποτυπώνεται στα βίντεο αλλά και την κατάθεση της Ιατροδικαστή Πατρών, η οποία είπε πως σπάνια έχει υπάρξει θάνατος από γρονθοκοπήματα ή λακτίσματα.
«Έπρεπε να κριθεί αν ο μέσος άνθρωπος όταν επιφέρει ένα λάκτισμα ή μια γροθιά, μπορεί να προβλέψει το θανατηφόρο αποτέλεσμα και αν έχει δόλο ή αμέλεια ως προς αυτό. Σε ότι αφορά τους δύο εντολείς μου, αποδεικνύεται πως είχαν ο καθένας ένα λάκτισμα στον αυχένα του θύματος, όταν αυτό έπεφτε και όταν τους έσπρωχναν άλλοι και χωρίς να σημαδεύσουν. Μπορούμε να πούμε πως αυτά τα παιδιά ήθελαν να σκοτώσουν και να αφαιρέσουν ζωή; Ή να τραυματίσουν και από αμέλειά τους προέκυψε ο θάνατος; Αυτό ήταν το λεπτό σημείο που έκρινε το Δικαστήριο» ανέφερε.
Για την άσκηση Έφεσης σχολίασε: «Οι γονείς μπορεί να θεωρούν πως αυτή η απόφαση δεν ήταν η προσήκουσα. Είναι γονείς και εγώ τους καταλαβαίνω. Όμως το κάθε δικανικό σύστημα έχει τους δικούς του κανόνες. Εγώ θα πω πως η απόφαση του ΜΟΔ ήταν ομόφωνη και ελήφθη με ψήφους 7-0 από τους 3 τακτικούς δικαστές και τους 4 λαϊκούς δικαστές.
Αυτό που μας ξενίζει, δεν είναι φυσικά ότι ασκήθηκε Έφεση από τον Αντιεισαγγελέα Εφετών Πατρών, που έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα. Αφενός όμως δεν είναι σύνηθες σε ομόφωνη απόφαση να ασκείται έφεση, αφετέρου και αυτό είναι το εντυπωσιακό, την ίδια μέρα υπάρχει ένας ορυμαγδός από τα ΜΜΕ που κατά τη γνώμη μας δεν είναι αθώος αλλά είναι κατευθυνόμενος, για να δημιουργηθεί ένα κλίμα. Ο Αντιεισαγγελέας υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης, χωρίς να λάβει καν γνώση το σκεπτικό της απόφασης που πραγματεύτηκε δυσδιάκριτες νομικές έννοιες . Αυτή η αντίδραση μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Πιστεύω πως τα ΜΜΕ δεν έδρασαν αυτοβούλως και λυπάμαι που θα το πω , αλλά αν το θύμα ήταν ένας υπήκοος Πακιστάν, θα υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά η Εισαγγελία Εφετών Πατρών ; Κάνω αυτό το ρητορικό ερώτημα».