Συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο, εν΄όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Δυστυχώς, οι πληγές που μετρά το νησί μας από τις δασικές πυρκαγιές είναι πολλές, ενώ πριν καλά καλά έρθει το Καλοκαίρι, ήδη έχουν σημειωθεί κάποια περιστατικά. Τελευταίο ήταν το περιστατικό πυρκαγιάς που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε δασική έκταση στο Κερί αλλά ευτυχώς η καταστροφή περιορίστηκε σε μια έκταση 4 στρεμμάτων.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η νέα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να συμμετέχει και ο νέος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπύρος Πέτρου, που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στη Ζάκυνθο.
Το «παρών» χθες, εκτός από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής, έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Δασαρχείου, της Θηροφυλακής, της Ομάδας Εθελοντών, του ΕΘΠΖ και της Αερολέσχης, ενώ από ορισμένους συμμετέχοντες σχολιάστηκε η απουσία εκπροσώπου του Δήμου. Να θυμίσουμε πάντως πως στην προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος και αρμόδιος για την πολιτική προστασία Νίκος Ακτύπης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής να επαναλαμβάνουν πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν αφορά μόνο την δική τους υπηρεσία.
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η πρόταση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αποκλεισμό της εισόδου σε κεντρικές δασικές υπηρεσίες σημειώνοντας πως όσοι μπαίνουν στο δάσος είναι εν δυνάμει εμπρηστές.
Από τον κ. Πέτρου, τέθηκαν ερωτήματα για τις υδροφόρες, τις δεξαμενές νερού, τις εθελοντικές ομάδες αλλά και το διαθέσιμο εξοπλισμό και ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΠΙΝ αλλά και της Ομάδας Εθελοντών καταστάσεις με τα ονόματα των πολιτών που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση κάποιου συμβάντος.
Συζήτηση για ακόμη μια φορά έγινε και για το Κάστρο της Μπόχαλης, περιοχή που πρόσφατα επισκέφτηκε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και διαπίστωσε πως δεν έχει γίνει καθαρισμός, επισημαίνοντας κυρίως το πρόβλημα που υπάρχει με τα ψηλά πεύκα που έχουν πέσει.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου κ.Σκαλτσογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως η περιοχή δεν έχει καθαριστεί και πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες άμεσες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία όπου ο κίνδυνος είναι πιο άμεσος. Ο ίδιος έκανε λόγο για γυαλιά, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του δάσους και υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει 24ωρη φύλαξη.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής σημείωσε πως η συμμετοχή της Αστυνομίας είναι δεδομένη για την απαγόρευση της εισόδου ή την εκκένωση χωριών ενώ ο εκπρόσωπος της Θηροφυλακής επεσήμανε πως πριν από όλα θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των δασικών δρόμων του νησιού, αφού οι δυνάμεις που έρχονται από την Ηπειρωτική Ελλάδα δεν ξέρουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ανέφερε πως ο ρόλος της ΠΙΝ είναι συντονιστικός καθώς χρήματα για δασοπροστασία λαμβάνουν μόνο οι Δήμοι και αφήνοντας προφανώς αιχμές για το Δήμο, σημείωσε πως το 2013 ο Δήμος Ζακύνθου θα εισπράξει 125.500 Ευρώ για τη δασοπροστασία.
Ο κ. Μυλωνάς δεσμεύτηκε πως προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας της Περιφέρειας θα διατεθεί για τις ανάγκες καθαρισμού δασικών δρόμων.