Ευρεία συζήτηση έγινε χθες το πρωί στο Διοικητήριο για το σοβαρό θέμα των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και η ενημέρωση έγινε από τους Σπύρο Στανίτσα, Δ. Γεωργάνο, το δικηγόρο Σπ. Κοτσώνη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Χαράλαμπο Κολπονδίνο που είναι μέλη του φορέα «Κίνηση Ζακυνθινών Πολιτών ενάντια στην κρατική κ’ τραπεζική αυθαιρεσία». Ζητήθηκε η βοήθεια όλων στο οργανωτικό επίπεδο και συγκεντρώθηκαν υπογραφές ατόμων που θέλουν να συνδράμουν και να συμπαρασταθούν για να αλλάξει η κατάσταση.
Αρχικά μίλησε ο κ. Σπ. Στανίτσας ο οποίος είπε ότι απαιτείται να υπάρξει συλλογική αντίδραση του λαού πριν είναι αργά. «Ζητάμε απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και επιμένω για την 1η κατοικία και όχι για τα εξοχικά. Ζητάμε δίκαιο φορολογικό σύστημα και εξασφάλιση της περίθαλψης και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης» ανέφερε ο κ. Στανίτσας και συμπλήρωσε: «Ο κ. Παπανδρέου που μας έβαλε στο 1ο μνημόνιο τώρα κάνει σεμινάρια στην Αμερική! Μετά ήλθε ο κ. Παπαδήμας, ο κ. Παπακωνσταντίνου και όλοι αυτοί έρχονται καταστρέφουν τη χώρα και εξαφανίζονται χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανένα! Υπάρχει τραπεζοκρατία και αυτό φαίνεται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ενώ έγινε βλέπουμε πως το χρέος έχει μετακυλιστεί στις πλάτες μας. Το χρέος ήταν 280 εκ. ευρώ όταν ξεκινήσαμε και τώρα κοντεύει να φτάσει στα 400 εκ. ευρώ!».
Το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί κάποια δημόσια εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν κι άλλοι φορείς όπως ο ΕΚΠΟΙΖΩ για να γίνει ανταλλαγή απόψεων. «Δεν είμαστε κλέφτες ούτε απατεώνες και αναρωτιέμαι αν μας θέλουν να κοιμόμαστε κάτω από γέφυρες και να κλέβουμε για ένα πιάτο φαΐ» αναρωτήθηκε ο κ. Στανίτσας.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Δ. Γεωργάνος ο οποίος είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολιτική κίνηση και όχι κομματική δράση και γίνεται γιατί ο λαός έχει εξαθλιωθεί. Κατηγόρησε αυτούς που ζητούν να μάθουν ποιο κόμμα είναι πίσω από την Κίνηση και είπε: «Η μεγαλύτερη καταιγίδα δεν έχει έλθει ακόμα αλλά δυστυχώς υπάρχει απάθεια για όσα συμβαίνουν. Η πολιτική που ακολουθούν είναι καθοδηγούμενη για να γίνει η Ελλάδα έρμαιο της Ευρώπης. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καλύψουν 22 δις και θα βάλουν νέους φόρους. Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία, τότε τι είναι;»
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χαράλαμπος Κολπονδίνος έδωσε στοιχεία για τους ανασφάλιστους που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και άρχισαν να λαμβάνουν κατασχετήρια.
«1.200.000 επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες δεν έχουν ασφάλιση και τα χρέη μας πνίγουν. Εγώ κάθε πρωί που πηγαίνω να ανοίξω το μαγαζί μου αισθάνομαι κάτι να με πλακώνει και γι’ αυτό συντάχθηκα με την Κίνηση» είπε ο κ. Κολπονδίνος.
Ο δικηγόρος Σπύρος Κοτσώνης χαιρέτισε την «Κίνηση Ζακυνθινών Πολιτών ενάντια στην κρατική κ’ τραπεζική αυθαιρεσία» και χαρακτήρισε υπαρκτό φαιόμενο σε περίοδο κρίσης αυτή την αυθαιρεσία. Ισχυρίστηκε ότι το ΣτΕ στηρίζει νόμους-εκτρώματα και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την αξιοπρεπή διαβίωση όσων δεν έχουν πόρους για να ζήσουν, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να ζητά νομικές συμβουλές.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και καταγγέλθηκε η πολιτική που ακολουθείται και υφαρπάζει τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας.