Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος περιέγραψε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας ο οποίος με συνέντευξη που παραχώρησε στον –Ε- περιέγραψε το εχθρικό τοπίο μέσα στο οποίο πρέπει να επιβιώσουν τα καταστήματα και οι έμποροι.
«Ζούμε στη Ζάκυνθο, δηλαδή σε μια μικρή κοινωνία και τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά. Υπάρχει αβεβαιότητα στην οποία συμβάλλουν οι κυβερνώντες, οι οποίοι δεν λένε την αλήθεια στο λαό και δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους. Αυτό το τοπίο δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Η αγορά πεθαίνει και τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο» ανέφερε ο κ. Γαργαλέας ο οποίος άσκησε κριτική στους κυβερνώντες για τον τρόπο που ασκούν εξουσία και είπε ότι οι πολιτικοί κάνουν ασκήσεις μαθηματικών και εφαρμόζουν μαθηματικά μοντέλα, νομίζοντας ότι έτσι θα μαζέψουν τα χρήματα που τους λείπουν!
«Το Επιμελητήριο έχει γνωμοδοτικό ρόλο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει λόγο ή ότι δεν είναι μάχιμο στα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη του τόπου μας. Πρόσφατα ήλθαν εδώ και μας επισκέφθηκαν δύο στελέχη κομμάτων, οι Βουλευτές Γιώργος Κοντογιάννης και Γιώργος Κασαπίδης και μιλήσαμε μαζί τους για το φορολογικό νομοσχέδιο, για το ΦΠΑ, για την μείωση των συντελεστών του ΙΚΑ και για την ανάγκη να εξαλειφθούν τα χαράτσια. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προγραμματίσει και να επενδύσει όταν κάθε λίγο πρέπει να βγάζει κάποιες χιλιάδες ευρώ από το ταμείο για τα χαράτσια και τους έκτακτους φόρους. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Αντί να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, εμείς την μειώνουμε με τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Τους λείπουν 5 δις και βάζουν μια αύξηση στα τιμολόγια για να τα βρουν, έτσι απλά με μια πρόσθεση» είπε ο Πρόεδρος.
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι οι υπέρογκες δαπάνες προς τη ΔΕΗ που αναγκάζουν τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει και να μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Η ΔΕΗ ήλθε το 1960 στη χώρα μας και πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε σε κείνη την εποχή και ακόμα πιο πίσω. Μπορεί σε κάποια σπίτια τη νύχτα να βλέπουμε το φως των κεριών… Εύχομαι να μην φτάσουμε σε τέτοια στάδια αλλά πολύ φοβάμαι με αυτά που βλέπω και με τις συνεχείς περικοπές. Ο καθένας θα κοιτάξει να έχει το φαί της φαμίλιας του και όχι τα ρούχα και τα άλλα αγαθά. Τώρα θα μου πείτε τι κάνουμε εμείς ως Επιμελητήριο; Εμείς αντιδρούμε, στέλνουμε έγγραφα, διεκδικούμε» ανέφερε ο κ. Γαργαλέας.
Μια από τις ενέργειες της κυβέρνησης που προκάλεσε την αντίδραση όλων των Επιμελητηρίων της χώρας ήταν η δέσμευση μεγάλου μέρους των χρημάτων που έχουν τα Επιμελητήρια και εδώ στη Ζάκυνθο από τις 107 χιλιάδες πήραν τις 60 χιλιάδες από το ταμείο.
«Αυτά είναι χρήματα των μελών μας και δεν μπορούν να μας τα παίρνουν! Αυτά δεν πρέπει να πάνε σε αυτούς που τα φάγανε τόσα χρόνια! Εδώ υπάρχει έγκλημα και ληστεία!» σημείωσε ο Πρόεδρος.
Τέλος για την πεζοδρόμηση της Αλ. Ρώμα ο κ. Γαργαλέας είπε ότι σήμερα με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πρέπει ο δρόμος να ανοίξει για να μπορέσουν να δουλέψουν τα μαγαζιά.