Ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα νέα δεδομένα που αφορούν την φορολόγηση της δραστηριότητάς τους προετοιμάζει ο υπό σύσταση Σύλλογος Λογιστών του νησιού, καθώς το τοπίο είναι θολό και η πλειοψηφία των αγροτών δε γνωρίζει αν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και ποιές είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.
Για το θέμα μίλησε στον –Ε- ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Δημήτρης Πέττας σημειώνοντας πως ο Νόμος ισχύει από τις αρχές του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή.
«Οι αγρότες είναι σε σύγχυση αλλά και οι λογιστές σε …παράκρουση, αφού εδώ και λίγα χρόνια έχουν ψηφιστεί τρεις κώδικες και νέοι Νόμοι, χωρίς το Υπουργείο να έχει εκδώσει διευκρινιστικές εγκυκλίους! Στις 31 Δεκέμβρη εκδόθηκε μια απόφαση που διευκρινίζει τα όρια στα οποία οι αγρότες υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και καθορίζεται το ύψος των 5.000 Ευρώ για τις επιδοτήσεις και των 10.000 ευρώ για την πώληση αγροτικών προϊόντων. Όποιος αγρότης ξεπερνάει ένα από τα δύο αυτά όρια είναι υποχρεωμένος να τηρεί βιβλία» τόνισε αρχικά ο κ. Πέττας, συμπληρώνοντας πως ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί λεπτομέρειες.
Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ είχαν συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα θέματα που αφορούν την νέα φορολόγηση των εισοδημάτων τους και κυρίως τη διαδικασία τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων. Πρόσφατα, η ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε και υπόμνημα με τις προτάσεις της, τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Πέττας κάλεσε τους παραγωγούς να επισκεφτούν πιστοποιημένο φοροτέχνη – λογιστή για να αναλάβει τα βιβλία τους, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες αυτές είναι πρωτόγνωρες για τους αγρότες και εντάσσονται σε ένα σχέδιο «υπερφορολόγησης των πάντων» που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση.
Ο ίδιος ανέφερε πως με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα απαιτείται μια πλήρης τήρηση βιβλίων από τους αγρότες που θα καταγράφονται τα έσοδα με βάση τα τιμολόγια αλλά και τα έξοδα καλλιέργειας και λειτουργίας, που θα είναι τα λιπάσματα, τα καύσιμα, το προσωπικό που θα απασχολήσουν κ.α.
Σύμφωνα με τον κ. Πέττα, ο Σύλλογος Λογιστών έχει συμφωνήσει στην πρόταση να διοργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα για το θέμα, ενώ συμπλήρωσε πως οι συνέπειες για αυτούς που προβαίνουν σε φορολογικές παραβάσεις θα είναι βαρύατατες.
«Η Κυβέρνηση θεωρεί πως με την επιβολή προστίμων θα λύσει το πρόβλημα του χρέους! Οτιδήποτε είναι χρεωστικό και δεν υποβάλλεται εμπρόθεσμα και αυτό αφορά τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 Ευρώ. Αν επαναληφθεί η παράβαση μέσα σε πέντε χρόνια, το πρόστιμο διπλασιάζεται!» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέττας, τονίζοντας πως τα πρόστιμα είναι πολύ πιο υψηλά για μεγαλύτερες παραβάσεις.
«Τα πράγματα είναι τραγικά και στόχος είναι να διαλύσουν τα πάντα! Το χρέος των φορολογουμένων είναι 61 δις και αυξάνεται κατά ένα δις το μήνα. Προσπαθούν να στήσουν ένα άδικο φορολογικό σύστημα και πλέον όποιος δεν είναι οργανωμένος λογιστικά κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα» σημείωσε.
Επιφυλάξεις για το “Γαία Επιχειρείν”
Τέλος, ο κ. Πέττας εξέφρασε την έντονη επιφυλακτικότητά του για τις παροχές και λογιστικών υπηρεσιών από την εταιρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ “Γαία Επιχειρείν”, σημειώνοντας πως χρειάζεται προσοχή αφού υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα που θα πληρώσουν οι παραγωγοί σε πρόστιμα να είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα δώσουν για λογιστικές υπηρεσίες.
«Είναι λάθος να μην απευθυνθούν οι αγρότες σε ειδικούς» κατέληξε.