Περίπου 100 συμπολίτες μας έχουν ήδη εγγραφεί στο παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού που από το περασμένο Καλοκαίρι επαναδραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο και πολύ πρόσφατα έκανε ακόμη πιο αισθητή την παρουσία του στο νησί με την παραλαβή ενός ασθενοφόρου – κινητής μονάδας που παραχωρήθηκε πρόσφατα από την Οργάνωση για τις ανάγκες του νησιού μας.
Πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν την παρουσία του ασθενοφόρου με τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό, ωστόσο η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Χριστίνα Λούντζη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- σπεύδει να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού μπορεί να συνέπεσε με τα σεισμικά φαινόμενα, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει!
«Υπάρχει μια προϊστορία που καλό είναι να την γνωρίζουν οι συμπολίτες μας. Καταρχήν η πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου ο Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι , όταν με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου κ. Οικονομόπουλου από την Πάτρα, έκρινε πως χρειάζεται η επανασύσταση του παραρτήματος της Ζακύνθου. Παλιότερα είχε δώσει δυναμικό παρόν, αλλά μετά το θάνατο της αείμνηστης Ελένης Κουμούτου, ακολούθησε αδράνεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος, να μην υπάρχει φόβος, Είναι μια πρωτοβουλία που γίνεται σε όλη την Ελλάδα και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του παραρτήματος της Κεφαλονιάς που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1953. Η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού στη Ζάκυνθο δεν πρέπει να μας εκπλήξει» σημείωσε η κ. Λούντζη τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ΜΚΟ αλλά έχει μια μακρά ιστορία και προσφορά. «Στην Ελλάδα ο Ερυθρός Σταυρός από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο είναι παρών και συνδράμει όπου υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη. Στηρίζεται στον εθελοντισμό και ειδικά στη Ζάκυνθο το 1953 η παρουσία του παραρτήματος ήταν έντονη για τους πληγέντες από τους σεισμούς αλλά και πρόσφατα το 2001 με την υποδοχή ενός μεγάλου κύματος μεταναστών στο νησί μας» συμπλήρωσε.
Η κ. Λούντζη ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει επαφές με όλους τους φορείς του νησιού, διευκρινίζοντας πως ο Ερυθρός Σταυρός είναι πάνω από κόμματα, πάνω από πρόσωπα ή πολιτικές βλέψεις. Ο Δήμος παραχώρησε χώρο για την φιλοξενία του Ερυθρού Σταυρού στο κτήριο της παλιάς Μαθητικής Εστίας, δίπλα στις κοινωνικές υπηρεσίες . Στην Οργάνωση, που στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό, μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, ενώ αναμένεται να γίνει ειδική εκπαίδευση σε αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν ως ναυαγοσώστες ή διασώστες. Η προσφορά ωστόσο μπορεί να αφορά ακόμη τη κοινωνική πρόνοια, τη ψυχολογική στήριξη , ακόμη την συντροφιά ή την παροχή ακόμη και ενός γεύματος σε κάποιον που έχει ανάγκη.
«Ελπίζω να βοηθήσουμε να δώσουμε στήριξη στους συμπολίτες μας και να δώσουμε το παρόν» τόνισε..
Λίγα λόγια για την Οργάνωση:
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (γαλλικά: Mouvement Ιnternational de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge), που ονομάζεται χάριν συντομίας Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων με κοινούς σκοπούς. Το απαρτίζουν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και 188 Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Η παλαιότερη οργάνωση στους κόλπους του κινήματος είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία ιδρύθηκε το 1863 ως ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση από πέντε επιφανείς πολίτες της Γενεύης την οποία ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν. Η αρχική της ονομασία ήταν «Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών» και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1876.
Σε επίπεδο εθελοντών, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαιρείται σε τρία κύρια Σώματα: Το Σώμα Εθελοντών Νοσηλευτικής, το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Κάθε Σώμα έχει διαφορετική αρμοδιότητα σε καιρό ειρήνης και πολέμου, καθώς επίσης παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους εθελοντές του. Όλα τα Σώματα συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να προάγουν το ανθρωπιστικό έργο του Κινήματος.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ