Ιδιοκτησίες στα όρια του παλιού αιγιαλού στο Καλαμάκι αναγνωρίζει απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας και η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα σε μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επαναφέρει το ζήτημα της επαναχάραξης του παλιού αιγιαλού στην περιοχή του Καλαμακίου.
Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μίλησε στην εφημερίδα μας ο δικηγόρος Παύλος Συνετός, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξέλιξη που δικαιώνει ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, μετά από χρόνια ανασφάλειας και ταλαιπωρίας.
«Είναι μια δικαίωση στον αγώνα των ιδιοκτητών γης στην περιοχή, οι οποίοι το 2005 κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήδη έχουν εκδοθεί δύο πρώτες αποφάσεις για το Καλαμάκι και δικαιώνουν τους ιδιοκτήτες, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας διέγνωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ιδιοκτησίες πολιτών, διακατοχικές πράξεις επί σειρά δεκαετιών και φυσικά, όταν σε μια περιοχή υπάρχουν κτίσματα, δεν μπορεί να χαράσσεται γραμμή παλαιού αιγιαλού. Ήταν μια λανθασμένη ενέργεια των κρατικών υπηρεσιών και με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκαθίσταται το δίκαιο και η νομιμότητα» τόνισε αρχικά ο κ. Συνετός.
΄Για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης που αφορά συνολικά 30 στρέμματα στο Καλαμάκι ελήφθησαν υπόψη παλιά συμβόλαια, μια γεωλογική μελέτη που είχε εκπονήσει η γεωλογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δαπάνες των ιδιοκτητών, μια γεωλογική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΓΜΕ με δαπάνη του τ. Δήμου Λαγανά και τέλος αεροφωτογραφίες που μέχρι το 1932 αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ. Συνετό, πως στην περιοχή δεν υπήρχαν ούτε προσχώσεις αλλά ούτε και θάλασσα.
Αυτό που αξίζει να τονιστεί, είναι πως σύμφωνα με τον κ. Συνετό, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγουν το δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν το Καλαμάκι, τον Λαγανά αλλά και τον Αλυκανά. Σημειώνεται πως στην περίπτωση του Λαγανά, οι υποθέσεις εκδικάζονται μέσα στο μήνα Ιούνιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ οι υποθέσεις για την περιοχή του Αλυκανά έχουν ήδη εκδικαστεί..
«Αυτές οι αποφάσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου Νομοσχεδίου περί αιγιαλού, το οποίο τίθεται ήδη σε διαβούλευση. Τα συμπεράσματα του ΣτΕ έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών για την σύνταξη του νέου Νομοσχεδίου που είναι απλούστερο και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ή ακόμη και αυθαιρεσίας από οποιαδήποτε κρατική επιτροπή κατά τη χάραξη των οριογραμμών. Είναι σημαντικό ακόμη πως το Νομοσχέδιο βασίζεται στο υπόβαθρο του Εθνικού Κτηματολογίου και αυτό σημαίνει πως έχουμε μια χαρτογράφηση της περιοχής, που είναι έγκυρη και αδιαμφισβήτητη» σχολίασε ο ίδιος.
Οι περιπτώσεις που δικαιώθηκαν στο ΣτΕ αφορούσαν ιδιοκτησίες 10 και 20 στρεμμάτων στο Καλαμάκι, πάνω στις οποίες υπήρχαν ήδη εγκατεστημένα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες είχαν ήδη καταβάλει φόρους για τα ακίνητα και την λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ από το 1970 είχε διανοιχτεί ο δρόμος Καλαμακίου – Λαγανά.
Μάλιστα, κατά τη διάνοιξη του δρόμου, οι ιδιοκτήτες των οποίων οι εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν, εισέπραξαν αποζημίωση.
«Το Δημόσιο από την μια φορολογούσε τους πολίτες θεωρώντας τους ιδιοκτήτες και από την άλλη έκανε λόγο για δημόσια κτήματα. Εκτός από την ανασφάλεια που δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες , υπήρξαν και προβλήματα τραπεζικού δανεισμού, αφού οι τράπεζες δεν δανειοδοτούσαν αυτές τις επιχειρήσεις, εκτός και αν είχαν άλλα ακίνητα να προσφέρουν σε υποθήκη. Επιπλέον η Πολεοδομία αντιμετώπιζε αρνητικά την έκδοση οικοδομικών αδειών για εργασίες ενώ το Κτηματολόγιο αμφισβητούσε τις ιδιοκτησίες! Μιλάμε για ένα τραγικό καθεστώς που έληξε κατά τη γνώμη μου με τον σωστό τρόπο» δήλωσε ο κ. Συνετός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω ενεργειών από ιδιώτες που σκέφτονται να προσφύγουν κατά του δημοσίου για αποζημιώσεις, καθώς επί 8 χρόνια στερήθηκαν τις περιουσίες τους.
Τέλος, έκανε γνωστό πως στο υπό διαμόρφωση σχέδιο του παλιού αιγιαλού από το Υπουργείο Οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια να εξαιρεθεί η Ζάκυνθος από την υποχρέωση εμφάνισης παλιών συμβολαιογραφικών πράξεων, δεδομένου ότι το 1954 κάηκε το υποθηκοφυλακείο και τα παλιά συμβόλαια.
«Έχουμε κάποιες υποσχέσεις πως η Ζάκυνθος αλλά όλα τα άλλα σεισμόπληκτα νησιά εκείνης της περιόδου θα εξαιρεθούν από αυτή την υποχρέωση για να μη δημιουργηθούν αδικίες εις βάρος τους» σημείωσε.