Την προοπτική λειτουργίας ενός νέου μόνιμου σεισμολογικού σταθμού στη Ζάκυνθο, που θα συνδεθεί με το ήδη υπάρχον δίκτυο που βρίσκεται στην περιοχή του Ιονίου, υπό την επίβλεψη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συζήτησε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας με το Δήμαρχο Ζακυνθίων Π. Κολοκοτσά, στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΙΝ στην Κέρκυρα.
Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ήταν και αυτό της λειτουργία του σεισμολογικού δικτύου για το οποίο ο κ. Καρακώστας είναι υπεύθυνος και μιλώντας ο ίδιος ο Καθηγητής χθες στο ραδιόφωνο του –Ε- αναφέρθηκε τόσο στην προοπτική περαιτέρω έρευνας στο νησί μας, όσο και στην σεισμική δραστηριότητα, που συνεχίζει να «ταλαιπωρεί» τους κατοίκους του νησιού μας.
«Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο κύριος σεισμός, φάνηκε πως αυτή η σεισμική ακολουθία είναι πάρα πολύ παραγωγική. Έχουμε μεγάλη συχνότητα γένεσης σεισμών σε μέτρια ή και μεγάλα μεγέθη και γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους του νησιού. Αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η συχνότητα θα μειώνεται. Το βασικό ερώτημα από την σεισμική ακολουθία είναι το κατά πόσο αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν της 26ης Οκτωβρίου, ή αντίστοιχου μεγέθους και η απάντηση που έχω να δώσω, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε, είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν σε βάθος μηνών.
Ο Καθηγητής σεισμολογίας εξήγησε και τις αποκλίσεις που υπάρχουν στις ανακοινώσεις που αφορούν τα μεγέθη των σεισμών, σημειώνοντας πως οι ανακοινώσεις που γίνονται αμέσως μετά την γένεση ενός σεισμού αφορούν το τοπικό μέγεθος, που δεν αποδίδει πλήρως την ένταση ενός φαινομένου.
«Στην συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα λαμβάνοντας υπόψη και κάποια άλλα δεδομένα να δίνουμε το μέγεθος της σεισμικής ροπής που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό μέγεθος» σημείωσε ο κ. Καρακώστας,
Αναφερόμενος στο δίκτυο των Ιονίων, ο Καθηγητής σημείωσε πως ξεκίνησε σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Λευκάδας και αυτός είναι και ο λόγος που το δίκτυο εδώ και χρόνια εγκαταστάθηκε σε Λευκάδα και Κεφαλονιά.
Αργότερα, το δίκτυο συμπληρώθηκε με έναν ακόμη σεισμογράφο στις Βολίμες που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα INTEREGG, ενώ ο κ. Καρακώστας έκανε γνωστό πως υπάρχει ακόμη ένας σεισμογράφος στη Λιθακιά που έχει εγκατασταθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τον εξοπλισμό στο νησί μας συμπληρώνουν κάποιοι επιταχυνσιογράφοι σε Πόλη και Κερί, των οποίων τα δεδομένα είναι επίσης χρήσιμα.
«Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας ακόμη μόνιμος σεισμολογικός σταθμός για να παρακολουθείται σε συνεχή βάση το φαινόμενο. Κάναμε μια πρώτη συζήτηση με το Δήμαρχο και αν υπάρξει η δυνατότητα, εμείς έχουμε τη διάθεση να ενισχύσουμε τα δίκτυα» ανέφερε ο Καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνοντας πως το μόνο ανάχωμα για την εγκατάσταση του δικτύου είναι το κόστος.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ