Η ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θα ζητηθεί για ακόμη μια φορά στο νησί μας, αυτή την φορά από το Δήμο Ζακυνθίων προκειμένου να γίνει έλεγχος στους βράχους που βρίσκονται κατά μήκος του δημοτικού ορεινού δρόμου που οδηγεί από την Αγία Μαρίνα προς την Λούχα και όπως φαίνεται από την αυτοψία που έγινε το πρωί του Σαββάτου κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Αυτή ήταν η απόφαση που έλαβε μεταξύ άλλων το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης υπό την προεδρία του Δημάρχου Π. Κολοκοτσά για την πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων , κατά τη διάρκεια του οποίου όμως έγινε μια αναφορά στους σεισμούς.
Πρόκειται για το Μνημόνιο που ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην περίπτωση της Παναγούλας, με σκοπό την εκτίμηση της επικινδυνότητας επικρεμάμενου βράχου, που αποσπάστηκε λόγω του σεισμού της 26ης Οκτωβρίου 2018, για τις παρακείμενες κατασκευές (κατοικίες, οδικό δίκτυο και συνοδά έργα). Θυμίζουμε πως γεωτεχνικός του ΙΓΜΕ επισκέφτηκε άμεσα τη Ζάκυνθο και πραγματοποίησε εισήγηση στις τοπικές αρχές για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Κάτι αντίστοιχο ζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, στην οποία παρευρέθηκαν εκτός από το Δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Λιμενάρχης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διοικητής της Τροχαίας. Παρών ήταν όμως και ο δρ. Φυσικής Γιάννης Κοπανάς που έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τους σεισμούς και τα φαινόμενα που συνεχίζουν να «ταλαιπωρούν» τους κατοίκους του νησιού.
Την ενεργοποίηση της Ομάδας άμεσης παρέμβασης του ΙΓΜΕ εισηγήθηκε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δ. Τουρκάκης, ο οποίος παρέθεσε στα μέλη του Συντονιστικού το πρόβλημα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες σήμανσης που δυστυχώς κάποιο εμπόδιζαν συνεχώς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αρχικά τοποθετήθηκαν κορδέλες, στην συνέχεια δίχτυ και τελικά πασσαλάκια για την απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων, τα οποία κάποιοι συνεχώς απομάκρυναν. Αν και έχει εκδοθεί αστυνομική απόφαση απαγόρευσης της διέλευσης , κάποιοι την παραβαίνουν και το αίτημα προς το ΙΓΜΕ αφορά την εκτίμηση του κινδύνου στην περιοχή, μια που οι βράχοι παρουσιάζουν ρωγμές. Ωστόσο κάποιοι περίοικοι παρουσιάζουν το φαινόμενο ως φυσιολογικό.
Οι τοποθετήσεις
Ο ένας μετά τον άλλο οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας πήραν το λόγο προχθές και ενημέρωσαν τόσο για τις ενέργειες των υπηρεσιών που εκπροσωπούν όσο και για τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από την κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Ο Δήμαρχος στην έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε πως τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώθηκαν σε Αλυκανά, Πηγαδάκια, Σκουλικάδο, Καλλιπάδο και Βανάτο, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που έχει παίξει η ανθρώπινη παρέμβαση με αυθαίρετες κατασκευές που κλείνουν ρέματα και χαντάκια.
Ειδικά για το ρέμα Τσιρογιάννη ανέφερε πως απαιτείται μια γενναία παρέμβαση για την οποία πρέπει να εξασφαλιστούν κονδύλια από τις χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό αξιοποιεί η ΠΙΝ.
Η Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ασπ. Σούλη υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη πως ο χειμώνας είναι μπροστά μας και υπάρχει κίνδυνος κυρίως από κατολισθήσεις.
Στην συνέχεια η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις δαπάνες και τα έργα που έχουν γίνει από την ΠΙΝ στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, με την πλειοψηφία να αφορά παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμύρες.
Η ίδια σημείωσε πως στις περιοχές που έγιναν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Αμπελόκηπους και την περιοχή της Λίμνης Μακρή, ενώ έκανε γνωστό πως παρά το γεγονός ότι το ρέμα Τσιρογιάννη καθαρίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποφεύχθηκαν καθώς το νερό δεν είχε διέξοδο προς τη θάλασσα.
Τέλος σημείωσε πως πολλά από τα προβλήματα παρουσιάζονται στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2017.
Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου εκτός από το πρόβλημα στο δρόμο της Αγίας Μαρίνας αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα των Αλυκών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατασκευής έργων για τη διευθέτηση των υδάτων.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας αναφέρθηκαν στην αυξημένη ετοιμότητα που υπάρχει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ξεκαθαρίζει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων τονίζοντας πως δεν μπορεί η Υπηρεσία να παρεμβαίνει σε περιστατικά για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ