Η έλλειψη νερού στη Ζάκυνθο λειτουργεί αρνητικά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για νέες καλλιέργειες ειδών που δεν είχαμε μέχρι τώρα και παρότι υπάρχουν περιθώρια για τους αγρότες να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο, σκοντάφτουν στα αποθέματα νερού.
Για το θέμα μίλησε στον –Ε- ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέτρος Βισβάρδης ο οποίος είπε πως «είναι ορατές στον τόπο μας οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια η παραγωγή του ελαιολάδου μειώθηκε εξαιρετικά στο νησί μας και αυτό είναι ανησυχητικό μην τυχόν και τα φαινόμενα είναι μόνιμα. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει και άλλα δέντρα όπως αυτά που παράγουν φρούτα και οι αγρότες μας ενημέρωσαν ότι κι εδώ έχουμε μειωμένη παραγωγή αφού ο καρπός δεν έδεσε».
Ερωτηθείς για την δυνατότητα που υπάρχει να ασχοληθούν οι αγρότες με νέες καλλιέργειες καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις ενισχύσει με διάφορους τρόπους, ο Διευθυντής της Οργάνωσης είπε ότι είναι επιφυλακτικός λόγω έλλειψης νερού. «Το μεγάλο πρόβλημα της Ζακύνθου είναι ότι δεν έχει νερό όχι μόνο για καλλιέργειες αλλά ούτε για να πλυθούμε… Νερό βέβαια υπάρχει αλλά δεν το αποταμιεύουμε. Δεν ξέρω κατά πόσο ένας νέος παραγωγός μπορεί να κάνει μια τέτοια επένδυση χωρίς να εξασφαλίσει πρώτα νερό… Άλλωστε οι παραδοσιακές καλλιέργειες στη Ζάκυνθο έχουν ακόμα ανταπόκριση, δηλαδή έχουν αγορές. Το θέμα λοιπόν είναι να ψάξουμε αυτές τις αγορές» κατέληξε ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ.