Οι αισθητές σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, που προκαλούν νέο κύκλο ανησυχίας στους πολίτες, κινητοποίησαν το Δήμο και το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δοθεί το «μήνυμα» πως ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.
Παρών στην συνεδρίαση, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών, ήταν και ο φυσικός Γιάννης Κοπανάς, που ενημέρωσε τους παριστάμενους για τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε από την πλευρά του είναι πως η όποια ανησυχία δεν προκαλείται από την εξέλιξη του φαινομένου αλλά από την «προϊστορία» της περιοχής μας, ενώ επανέλαβε πως όσο δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα, τόσο αποδυναμώνεται η εκτίμηση των φαινομένων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Συντονιστικό Όργανο κατέληξε σε ένα ακόμη ομόφωνο ψήφισμα για την λειτουργία κέντρου σεισμολογικών ερευνών στο νησί μας.
«Το μέγεθος του τελευταίου μεγάλου σεισμού προϋποθέτει πως προκλήθηκε από ένα ρήγμα μήκους 55 χιλιομέτρων, από Βορά προς το Νότο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός, μεγάλος, γύρω – γύρω δημιουργούνται ανακατανομές των τάσεων. Η Ζάκυνθος δεν είναι ένα νησί με συμπαγές υπέδαφος, αλλά αντίθετα κατακερματισμένη και γεμάτη με μεγάλα ρήγματα. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε μεγάλο σεισμό, τα ρήγματα που ανακατατάσσονται μπορούν να δώσουν δικούς τους σεισμούς. Πρόκειται για ρήγματα 5,10,15 χιλιομέτρων, που βρίσκονται στον κορμό της Ζακύνθου αλλά δεν μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς. Καθώς όμως τα επίκεντρα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοπανάς εξηγώντας πως μετά τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου ακολούθησαν πολλοί νέοι σεισμοί στον «κορμό της Ζακύνθου» που εντάσσεται στον σεισμογόνο χώρο που δημιούργησε το ρήγμα των 55 χιλιομέτρων.
Ωστόσο οι τελευταίοι σεισμοί έχουν στην πλειοψηφία τους το επίκεντρο στην χερσαία ζώνη της Ζακύνθου, είναι πολλοί και επαναλαμβανόμενοι.
«Δυστυχώς ούτε στη Ζάκυνθο ούτε στην Κεφαλονιά υπάρχουν όργανα που θα ενισχύσουν τις εκτιμήσεις μας και γνωρίζω πως οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι. Χωρίς να κινδυνολογούμε αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε! Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βάση αυτά που βλέπουμε αλλά το νησί μας έχει μια προϊστορία» τόνισε ο κ. Κοπανάς υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, όμως λόγω της προϊστορίας που έχει το νησί μας απαιτείται 24ωρη επιφυλακή όλων!
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε όταν σταματάνε οι σεισμοί. Όλοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και ο μηχανισμός προετοιμασμένος» ανέφερε.
Σύσκεψη με τους τουριστικούς παράγοντες!
Ο Δήμαρχος επανέφερε το αίτημα για δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και σημείωσε πως το αίτημα αυτό θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι σε Περιφερειάρχη και Βουλευτή.
Ειδική αναφορά έκανε στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στις τουριστικές περιοχές και επιχειρήσεις και κάλεσε την αρμόδια υπάλληλο Πολιτικής Προστασίας να οργανώσει μια σύσκεψη ειδικά για τους τουριστικούς επιχειρηματίες για να υπάρχει ενημέρωση και σχέδιο δράσης καθώς ο Εγκέλαδος μπορεί να «χτυπήσει» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζονται πολύ διακριτικοί χειρισμοί, καθώς δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση πως η Ζάκυνθος δεν είναι ασφαλής προορισμός.
Αίτημα για χρηματοδότηση της αποκατάστασης των σχολείων μέσω κρατικής αρωγής
Ενδιαφέρον στην συνεδρίαση είχε και η παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Γ. Μοθωναίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ΦΕΚ οριοθέτησης της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής και τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι πληγέντες για να αποζημιωθούν. Σε ότι αφορά ειδικά τα σχολεία, κάλεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να συνεργαστούν με τον ΟΣΚ (Κτιριακές Υποδομές) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα η αποκατάσταση των σχολείων να γίνει με κρατική αρωγή όπως θα γίνει και με τα σπίτια.
Μάλιστα ανέφερε πως οι γονείς μαθητών που είναι Μηχανικοί, θα συνδράμουν για να γίνουν όλες οι μελέτες χωρίς κόστος.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ