Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η απόφαση για την μερική κύρωση του δασικού χάρτη των Τοπικών Κοινοτήτων Αργασίου, Βασιλικού, Καλαμακίου και Παντοκράτορα του Δήμου Ζακύνθου, της Περιφερειακή Ενότητας Ζακύνθου.
Πρόκειται για την αρ.3185/06.12.2018 απόφαση (ΦΕΚ 536/Δ’/31.12.2018), του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με την οποία κυρώθηκε μερικώς ο Δασικός Χάρης των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς εξαιρούνται οι εκτάσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυρωμένος δασικός χάρτης είναι προσβάσιμος για τους πολίτες και τις υπηρεσίες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο κυρωμένων Δασικών Χαρτών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx.
Με έγγραφο που ο Διευθυντής Δασών Ζακύνθου Δημήτριος Σκαλτσογιάννης, κοινοποίησε πριν από λίγες ημέρες, ενημερώνει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το ΦΕΚ και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και το Δήμο Ζακύνθου, με την παράκληση να μεριμνήσει για τη δημοσιοποίηση της ανωτέρω απόφασης στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου καθώς και στα τοπικά διαμερισματικά καταστήματα Αργασίου, Βασιλικού, Καλαμακίου και Παντοκράτορα, τον Φορέα Διαχείρισης Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου και το Σύλλογο μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών.
Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι χάρτες με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, αποτυπώνονται τα τμήματα που αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις, ενώ με κίτρινο περίγραμμα και κίτρινη διαγράμμιση, τα τμήματα που αποτελούν εκτάσεις που δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
«Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ο ανωτέρω δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, τα οποία αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, όπως ισχύει. Επί των ανωτέρω εκτάσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην παράγραφο 5 του ως άνω άρθρου 3, ως προς τις χορτολιβαδικές και τις πετρώδεις και βραχώδεις εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της ως άνω παραγράφου. Ο οριστικός δασικός χάρτης φυλάσσεται και τηρείται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της
Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών στην ιστοσελίδα του φορέα μ¨Ελληνικό Κτηματολόγιο¨. Τα λοιπά τμήματα τού αναρτημένου δασικού χάρτη, για τα οποία είτε ασκήθηκαν αντιρρήσεις είτε εξαιρέθηκαν κατά τα προβλεπόμενα της με αριθμό αρ. 3184/26.11.2018 (ΑΔΑ:662ΟΟΡ1Φ-0Ι5) απόφασης θεώρησης, αποτελούν τον προσωρινό δασικό χάρτη, της παρ. 7 του άρθρου 17 ν. 3889/2010.
Εν τω μεταξύ ακόμη δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) για τη Ζάκυνθο η οποία θα έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες, με δυνατότητα επιπλέον δύο μηνών σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να εκδικάσει τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ