Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δηλώνουν οι κάτοχοι πρατηρίων του νησιού, οι οποίοι μιλούν για αύξηση της ζήτησης από 10% έως και 30%. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά ευνοεί και τους καταναλωτές με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας να σπεύδουν να προμηθευτούν στην ισχύουσα χαμηλή τιμή, ώστε να ανοίξουν και πάλι… τα καλοριφέρ τους.
Μετά τη μεγάλη πτώση των πωλήσεων πετρελαίου της περασμένης χρονιάς που τους κόστισε ανεπανόρθωτα και η οποία προήλθε από τη στροφή του κόσμου σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, αλλά και στις μικρότερες ποσότητες πετρελαίου με τις οποίες εφοδιάστηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που παραδοσιακά λάμβαναν τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα, φέτος οι ιδιοκτήτες πρατηρίων κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης. «Είναι καλύτερη χρόνια σε σύγκριση με την περσινή» δηλώνει ο κ. Διονύσης Γιαννούλης, πρατηριούχος, αναγνωρίζοντας ότι αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της τιμής διάθεσης του ως και 30%, η οποία κυμαίνεται στο 1,02 – 1,05 ευρώ το λίτρο, όσο και στη χορήγηση επιδόματος, του οποίου οι δικαιούχοι επωφελούνται επιπλέον μείωσης.
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε πως με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η μέγιστη επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου για τη Ζάκυνθο, ανέρχεται στα 600 λίτρα. Εφόσον, κατατάσσεται στην Δ’ και τελευταία Ζώνη, στις οποίες ζώνες η επικράτεια χωρίστηκε προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό της αποζημίωσης ανάλογα με τις ανάγκες, που οι κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής απαιτούν. Στην τελευταία ζώνη επιδότησης μαζί με τη Ζάκυνθο ανήκουν επίσης το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού.
Ο κ. Γιαννούλης τονίζει ότι δέχθηκε παραγγελίες ακόμα και από καταναλωτές, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει στο σπίτι τους συσκευή καύσης ξύλου, επισημαίνοντας την «επιστροφή» των συμπολιτών μας στο πετρέλαιο, παρότι είχαν επενδύσει σε άλλη μορφή θέρμανσης. Παράλληλα, υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι είχαν να «εμφανιστούν» τουλάχιστον δυο χρόνια. Ομοίως, και ο κ. Χρήστος Κονίδης, μέλος του Δ.Σ. Βενζινοπολών Ζακύνθου, αναφέρει χαρακτηριστικά «προσωπικά, έχω πάει σε 5 – 6 πελάτες που τους είχα χάσει τα τελευταία χρόνια».
Ενώ ο ίδιος δηλώνει «η ζήτηση έχει αυξηθεί, είναι σε μια πάρα πολύ καλή τιμή, νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προμηθευτεί ο κόσμος το πετρέλαιο του. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε είκοσι μέρες, μπορεί να πέσει κι άλλο η τιμή, μπορεί και να αυξηθεί, δεν εξαρτάται από εμάς». Επιπροσθέτως, αναδεικνύει τη δυνατότητα που δίνουν οι τράπεζες στους κάτοχους πιστωτικών καρτών να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με άτοκες δόσεις, «στα προγράμματα αυτά υπάγονται πολλά πρατήρια».
Τέλος, ο κ. Νίκος Κλάδης, επίσης πρατηριούχος, θεωρεί δύσκολο το ενδεχόμενο της επιστροφής στο πετρέλαιο όσων μαζικά κινήθηκαν σε άλλες μορφές θέρμανσης και έχουν εγκαταστήσει για παράδειγμα καυστήρες pellet ή ξύλου. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κυρίως από όσους ήδη εφοδιάζονταν και φέτος έκαναν το ίδιο αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα. Ωστόσο, και το δικό του πρατήριο επισκέφτηκαν συμπολίτες μας που απείχαν από τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, περνώντας δύσκολα τους τελευταίους χειμώνες.
Ντένια Μαλτέζου