Κατατέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου η πρόταση του Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση του προγράμματος του υπουργείου ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και αύριο ο Περιφερειάρχης θα πάρει μέρος σε συνάντηση εργασίας που θα γίνει στο υπουργείο για το εν λόγω πρόγραμμα.
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς κάλεσε εκπροσώπους φορέων για να συζητήσουν αναφορικά με το πρόγραμμα και εκεί είπε ότι ήθελε να συζητήσει με αυτούς που θα συνεργαστούν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πάρει ένα ποσό της τάξεως των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε όλη την Ελλάδα το ποσό που θα διατεθεί είναι 433 εκ. €.
Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να παρέχουμε την πληροφόρηση που χρειάζεται για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τι πρέπει να κάνουν. «Η πληροφόρηση είναι ακριβό πράγμα και την έχουν λίγοι. Η Ζάκυνθος πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να έχει αύριο και επιπλέον να στηρίξει όσους δεν συμμετείχαν σε προγράμματα κατά το παρελθόν. Βέβαια υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες και τρέχουμε με το μαχαίρι στο λαιμό» είπε ο κ. Μυλωνάς.
Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιλή Μπουζιάνου ζήτησε να γίνουν προτάσεις για τομείς που υστερούν στην αξιοποίηση των προγραμμάτων όπως το λιανικό εμπόριο. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας ζήτησε να συμφωνήσουν όλοι ότι το μείζον θέμα είναι ο τουρισμός και αυτόν να προτάξουν. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ακης Τσιόλης είπε ότι όλοι στο νησί μας ζουν από τον τουρισμό και ζήτησε να τον βάλουμε στην πρώτη θέση και να ακολουθήσουν οι άλλοι τομείς. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αναστάσιος Τζίμης αναφέρθηκε στην πίεση του χρόνου που υπάρχει συνήθως με τα προγράμματα και σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί για όλο το νησί.
Το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και άρα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτές που πρέπει. Εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και έδωσε χρήσιμα στοιχεία για τους τομείς μεταποίησης, υπηρεσιών, τουρισμού και εμπορίου.
Η κατάταξη των δραστηριοτήτων, με βάση του κωδικούς που περιλαμβάνουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρέπει να διαμορφωθεί σε τρεις κατηγορίες εκ των οποίων:
Α Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια, με βάση στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις άλλες. Βασικός κορμός σε αυτή την κατηγορία είναι ο Τουρισμός και οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτόν.
Β Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους με έμφαση στην παραγωγή, καινοτόμες ιδέες και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και αφορά, κυρίως, στη μεταποίηση.
Γ Κατηγορία: Θα συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες προτεινόμενες δράσεις.